Business & Finance Σάββατο 30/04/2022, 13:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Σφοδρά πλήγματα στην οικονομία από τα νέα lockdown

Κίνα: Σφοδρά πλήγματα στην οικονομία από τα νέα lockdown

Ραγδαία επιβραδύνθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα τον Απρίλιο λόγω των αυστηρών lockdowns που επιβλήθηκαν στην Σαγκάη και άλλες περιοχές της χώρας για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα των σκληρότατων μέτρων, πολλά εργοστάσια υποχρεώθηκαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους και διακόπηκε η καταναλωτική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα κλιμακώθηκαν οι πιέσεις στην πασκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σε σχέση με το προσδοκώμενο, η επιβράδυνση ήταν πολύ μεγαλύτερη τον Απρίλιο, με τα μεγαλύτερα χτυπήματα να προκαλούνται στον κλάδο ων υπηρεσιών και της μεταποίησης.

Η δραστηριότητα των εργοστασίων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον δύο ετών, και ο δείκτης PMI υποχώρησε στο 47,4 από 49,5 όπου ανερχόταν ένα μήνα πριν. Ο δείκτης εκτός μεταποίησης, που μετρά την δραστηριότητα στις κατασκευές και τις υπηρεσίες, διολίσθησε στο 41,9 από το 48,4 του Μαρτίου, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινεζικού γραφείου στατιστικών, η επιβράδυνση στην μεταποίηση οφείλεται στην δραματική μείωση της παραγωγής αλλά και της ζήτησης. Η έξαρση του κορωνοϊού σε διάφορα σημεία της χώρας οδήγησε σε μείωση ή ακόμη και πλήρη αναστολή της παραγωγής.

Τα στοιχεία επίσης δείχνουν πως υποχώρησε και ο αριθμός των νέων παραγγελιών τον Απρίλιο με ταχύτερο ρυθμό. Η εγχώρια ζήτηση είναι σαφώς ασθενέστερη, παράλληλα όμως μειώθηκε και ο αριθμός των νέων παραγγελιών για το εξωτερικό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: Δεν είναι ο πόλεμος ο μοναδικός κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία

Κίνα: Εμφάνισε ανάπτυξη 4,8% το πρώτο τρίμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News