Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 17:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 11 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο

ΗΠΑ: Σε χαμηλό 11 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Μάιο

Σε χαμηλό 11 ετών έπεσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς ο πληθωρισμός πλήττει τα νοικοκυριά της χώρας.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν κατρακύλησε στις 59,1 μονάδες, ανατρέποντας την άνοδο του προηγούμενου μήνα. Συγκεκριμένα, κατέγραψε πτώση 9,4% σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν η καταναλωτική εμπιστοσύνη είχε διαμορφωθεί στις 65,2 μονάδες.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η σύγκριση σε ετήσιο επίπεδο: τον Μάιο του 2021 η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ήταν πολύ πιο ψηλά, στις 82,9 μονάδες.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν πτώση του δείκτη στις 64 μονάδες.

Σύμφωνα με την έκθεση του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το 36% των καταναλωτών αξιολογούν αρνητικά την οικονομική τους κατάσταση λόγω του πληθωρισμού.

«Ο πληθωρισμός είναι η πρώτη προτεραιότητα στο μυαλό των καταναλωτών. Ανέφεραν τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της έρευνας, είτε όταν απαντούσαν ερωτήσεις για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, είτε για την πορεία της οικονομίας, είτε για τις συνθήκες της αγοράς», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, Τζοάν Χσου.

Παράλληλα, αναμένουν ότι οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν πάνω από 5% φέτος και με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 3% τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.

Τουλάχιστον οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν αναμένουν ότι τα έσοδα τους θα τους κρατήσουν εν μέσω του φρενήρη πληθωρισμό για τους επόμενες 12 μήνες.

Η διάθεση για αγορά ανθεκτικών προϊόντων, όπως οι λευκές συσκευές, είναι στο χαμηλότερο επίπεδό της από το 1978, όταν το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν άρχισε να κάνει την ερώτηση αυτή στο πλαίσιο της έρευνάς του.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο 11% οι τιμές παραγωγού – Συνεχίστηκαν οι πιέσεις και τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Σε υψηλό σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός – Σημάδια αποκλιμάκωσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News