Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 21:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HΠΑ: «Game-changer» η προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από την Ρωσία

HΠΑ: «Game-changer» η προσπάθεια της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από την Ρωσία

Οι προσπάθειες της Ευρώπης να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελούν ένα «γεωστρατηγικό game-changer», όπως ανέφερε ο Ντέρεκ Σόλε, κορυφαίος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στους FT.

«Δεν θα είναι εύκολο για την Ρωσία να βρει άλλους αγοραστές για την ενέργειά της. Η Κίνα δεν αποτελεί κορυφαία επιλογή τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η υποδομή για την Ρωσία για να μεταφέρει το φυσικό της αέριο στην Κίνα. Εάν ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που είχε η Ρωσία την τελευταία δεκαετία ή πολλές δεκαετίες ήταν η προμήθεια ενέργειας, τώρα απομονώνεται στη συγκεκριμένη αγορά», είπε ο Σόλε. 

Για τον Αμερικανό αξιωματούχο, είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι κρατήθηκαν ισχυροί. «Η Ε.Ε. ήταν πολύ ξεκάθαρη στην προσπάθειά της να απεξαρτηθεί από την ρωσική ενέργεια. Πράγματι, εξέπληξε πολλούς η προθυμία της να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια και νομίζω ότι θα το καταφέρει με την πάροδο του χρόνου».

«Η στρατηγική της Ρωσίας να απαιτεί να πληρώνεται σε ρούβλια είναι απίθανο να είναι βιώσιμη, καθώς ακυρώνει την ικανότητά της να κερδίσει σημαντικά έσοδα από ξένες πωλήσεις ενέργειας. Η Ρωσία βασίζεται στην πώληση της ενέργειάς της για έσοδα, επομένως υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η Ρωσία χωρίς αυτό να την βλάψει περισσότερο από ό,τι βλάπτει τους Ευρωπαίους», είπε ο Σόλε.

Η Ουάσιγκτον συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κλείσει τυχόν «παραθυράκια» στις κυρώσεις που σχετίζονται με την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. «Εξετάζουμε όλες τις επιλογές που μπορούμε, είτε όλες οι επιλογές περιλαμβάνουν νέες κυρώσεις είναι να καταστήσουμε αυστηρότερες τις κυρώσεις που ήδη υπάρχουν», είπε ο Σόλε. Ερωτηθείς εάν αυτό θα περιλαμβάνει και δευτερογενείς κυρώσεις, είπε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν κάνει αυτό το βήμα», αλλά θα το εξετάσουν ως μέρος των προσπαθειών τους να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις θα διαρκέσουν με την πάροδο του χρόνου.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης: 

BofA: Το σοκ του φυσικού αερίου πλησιάζει – Πόσο θα κοστίσει

Φυσικό αέριο: Πώς θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες τη Ρωσία χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News