Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 07:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμια Πύλη: Η απάντηση της Ευρώπης στον κινεζικό Δρόμο του Μεταξιού

Παγκόσμια Πύλη: Η απάντηση της Ευρώπης στον κινεζικό Δρόμο του Μεταξιού

Ένα μεγάλο παγκόσμιο επενδυτικό σχέδιο, που θεωρείται η απάντησή της στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη Ένας Δρόμος» της Κίνας, πρόκειται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η επιρροή του Πεκίνου στην Αφρική αλλά και αλλού, το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ευρώπης θα εστιάζει σε projects της ψηφιακής εποχής, των μεταφορών, του κλίματος και της ενέργειας. 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα παρουσιάσει το σχέδιο, που ονομάζεται «Global Gateway» («Παγκόσμια Πύλη») σήμερα. 

Στόχος της Ε.Ε. είναι να μοχλεύσει δισεκατομμύρια δολάρια, που θα προέλθουν από τις χώρες-μέλη, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα. 

Παρότι η επίσημη παρουσίαση δεν αναμένεται να κάνει αναφορά στο αντίστοιχο σχέδιο της Κίνας, εντούτοις ο Andrew Small, του German Marshall Fund, λέει στο BBC πως τα κίνητρα είναι σαφή: «Το Global Gateway δεν θα υπήρχε εάν δεν υπήρχε το Belt and Road». 

Κατά την άποψή του, πρόκειται για την πρώτη σοβαρή προσπάθεια από την ευρωπαϊκή πλευρά να στήσει μηχανισμούς χρηματοδότησης και πακέτα, ώστε οι χώρες που σκέφτονται να πάρουν δάνεια από την Κίνα για έργα και υποδομές, να έχουν μία εναλλακτική. 

Το σχέδιο «Belt and Road», που έχει ονομαστεί και ο νέος Δρόμος του Μεταξιού, είναι κεντρικό στην πολιτική του Πεκίνου, καθώς αναπτύσσει εμπορικούς δεσμούς, ρίχνοντας δισεκατομμύρια σε νέους δρόμους, λιμάνια, σιδηρόδρομους και γέφυρες. 

Η στρατηγική αυτή έχει φτάσει στην Ασία, τον Ειρηνικό, την Αφρική αλλά και στα δυτικά Βαλκάνια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News