Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 21:45
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Gazprom: Για να ζεστάνει τους Ρώσους, θα πρέπει να «κόψει» το 80% των εξαγωγών της προς Δ.Ευρώπη

Gazprom: Για να ζεστάνει τους Ρώσους, θα πρέπει να «κόψει» το 80% των εξαγωγών της προς Δ.Ευρώπη

Για να μπορέσει να προσφέρει επαρκή θέρμανση στους Ρώσους κατά τους χειμερινούς μήνες, η Gazprom θα πρέπει να αποθηκεύσει στην εσωτερική αγορά της ποσότητα φυσικού αερίου αντίστοιχη με αυτή που εξάγει προς τη Δυτική Ευρώπη ημερησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου έχει μόλις δύο μήνες στη διάθεσή του για να αναπληρώσει τα αποθέματά του και να τα φθάσει στα επίπεδα ρεκόρ που έχει θέσει ως στόχο για τη Gazprom ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ. Για να συμβεί όμως αυτό, η Gazprom θα πρέπει να διοχετεύει στις υπόγειες αποθήκες της στην Ρωσία ποσότητα αντίστοιχη με το 80% των ημερησίων εξαγωγών της προς τη Δυτική Ευρώπη. 

Οι υπολογισμοί αυτοί, που βασίζονται σε στοιχεία της ίδιας της Gazprom, στέλνουν σήμα κινδύνου στην Ευρώπη. Η γηραιά ήπειρος κινδυνεύει και αυτή να στερέψει από φυσικό αέριο καθώς τα αποθέματά της βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εν όψει του χειμώνα αλλά και σε μία περίοδο που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Οι χώρες, από τη Βρετανία έως την Ισπανία και τη Γερμανία, βρίσκονται ήδη αντιμέτωπος με πληθωρισμό τιμών ενέργειας εξαιτίας της απότομης ανόδου στις τιμές φσικού αερίου αλλά και ηλεκτρικής ενέργειας. 

«Για να επιτύχει τον παραπάνω στόχο, η Gazprom πρέπει να δώσει έμφαση στην προμήθεια της χώρας της και όχι της Ευρώπης. Και παρότι, αυτό εγκυμονεί κινδύνους, είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει», αναφέρει ο Τόμας Μάρζεκ-Μάνσερ, αναλυτής της ICIS. 

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης, αλλά και μεγάλος καταναλωτής φυσικού αερίου. Η χώρα θα πρέπει να έχει την ποσότητα ρεκόρ των 72,6 δισ.κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στα αποθέματά της έως την 1η Νοεμβρίου, επίπεδα διπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, με βάση στοιχεία από τη Gazprom. 

Για να ανταποκριθεί στο στόχο της, η Ρωσία θα πρέπει να αποθηκεύει περί 280 εκατ.κυβικά μέτρα ημερησίως, δηλ. 80% των ημερήσιων εξαγωγών της προς τη Δυτική Ευρώπη. Η παραγωγή της Gazprom βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε υψηλά 10ετίας, όμως οι εσωτερικές ανάγκες της Ρωσίας έχουν αυξηθεί λόγω των ασυνήθιστα ψυχρών καιρικών συνθηκών σε ορισμένες περιοχές αλλά και τα κύματα καύσωνος το φετινό καλοκαίρι. Αντίστοιχα και οι εξαγωγές σε άλλους καταναλωτές, μεταξύ των οποίων Κίνα και Τουρκία, έχουν αυξηθεί 19% τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News