Business & Finance Παρασκευή 22/04/2022, 11:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λεμέρ: Ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

Λεμέρ: Ο υψηλός πληθωρισμός ήρθε για να μείνει

Ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός το 2022 και ήρθε για να μείνει, παρόλο που θα μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2023, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στο δίκτυο BFM TV.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει συμβάλει στην απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας, το οποίο με τη σειρά του έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλη την παγκόσμια οικονομία.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 5,1% τον Μάρτιο, ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο ήταν οριακά χαμηλότερος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αν και πάλι κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ λόγω της αύξησης στο κόστος ενέργειας.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε το Μάρτιο χαμηλότερα από τις προβλέψεις, αλλά και πάλι βρέθηκε στα «ουράνια», στο 7,4%, έναντι 7,5% της αρχικής εκτίμησης, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της EurostatΠριν ένα χρόνο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν 1,3%.

Ο πληθωρισμός κάλπασε τον περασμένο μήνα λόγω της αύξησης στις τιμές ενέργειας (+4,36 ποσοστιαίες μονάδες), στις υπηρεσίες (+1,12 ποσοστιαίες μονάδες), στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,07 ποσοστιαίες μονάδες) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Στο 7,4% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

Θα κάνει comeback o στασιμοπληθωρισμός;

Ο «πατέρας» του ευρώ: Η ΕΚΤ «ζει σε φανταστικό κόσμο» – Λάθος διάγνωση για τον πληθωρισμό

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News