Business & Finance Παρασκευή 22/04/2022, 09:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Στα «τάρταρα» η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

Βρετανία: Στα «τάρταρα» η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

Στα «τάρταρα» υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία, με τις προοπτικές για τα ατομικά περιουσιακά στοιχεία αλλά και για την οικονομία γενικότερα να είναι οι χειρότερες από τον χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της GfK υποχώρησε επτά μονάδες βάσης στο -38 τον Απρίλιο, πολύ χαμηλότερα απ΄ό,τι ανέμεναν οικονομολόγοι. Η πτώση αντανακλά την αυξημένη αγωνία των καταναλωτών, εξαιτίας της κρίσης του κόστους διαβίωσης, της επιβράδυνσης και της έντονης αβεβαιότητας. 

Ελεύθερη Πτώση

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστούνης βρίσκεται μόλις μία μονάδα άνω από το ιστορικό χαμηλό

Πηγή: GfK

Τα στοιχεία αυξάνουν τις ενδείξεις ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας αρχίζει να χάνει έδαφος, εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού, που έχουν αρχίζει να συμπιέζουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. 

«Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι Βρετανοί σκέφτονται δύο φορές πριν κάνουν οιαδήποτε αγορά. Και καθώς δεν υπάρχει κάποια προοπτική βελτίωσης στον ορίζοντα, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε είναι περαιτέρω επιδείνωση», σημειώνει ο Τζόε Στέιτον, διευθυντής της GfK. 

Ξεχωριστή έρευνα της KPMG έδειξε ότι το ένα-τρίτο των καταναλωτών στη Βρετανία έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν λιγότερες αγορές φέτος, με την ένδυση να είναι το πρώτο εμπόρευμα που φαίνεται να έχουν σταματήσει να αγοράζουν. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα δαπανήσουν κατά μέσο όρο 82 στερλίνες (107 δολάρια) το μήνα σε λογαριασμούς και φόρους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Στο υψηλό 30 ετών του 7% ο πληθωρισμός

Βρετανία: Στο 3,8% η ανεργία – Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2019

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News