Business & Finance Τρίτη 11/01/2022, 15:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όχι δαπάνες τον Ιανουάριο»: Το νέο κίνημα που βάζει τάξη στα οικονομικά μας

«Όχι δαπάνες τον Ιανουάριο»: Το νέο κίνημα που βάζει τάξη στα οικονομικά μας

Ομολογουμένως, η περίοδος των γιορτών, η οποία μόλις ολοκληρώθηκε, χαρακτηρίζεται από μια τάση να χαλάμε περισσότερα χρήματα. Είτε για δώρα, είτε για διασκέδαση και ψυχαγωγία, είτε για προσωπική ευχαρίστηση. 

Έτσι για πολλούς, ο Ιανουάριος σηματοδοτεί μια νέα αρχή με λιγότερες σπατάλες και περισσότερη αποταμίευση. Για τη Nicola Richardson, όμως, ο πρώτος μήνας του έτους αφορά κάτι ακόμη πιο δραστικό. Μηδενικές Δαπάνες. 

Το κίνημα «Νο Spend January» (όχι δαπάνες τον Ιανουάριο) έχει διάρκεια ζωής πέντε ετών. Τι ακριβώς σημαίνει όμως, μηδενικές δαπάνες; 

Δεν τρώμε έξω, δεν παραγγέλνουμε, δεν αγοράζουμε καφέδες ή αλκοόλ, δεν πληρώνουμε για τίποτα, τα οποίο δεν αφορά λογαριασμούς ή καταστήματα τροφίμων, εξηγεί η 35χρονη Richardson από το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Μιλώντας στο BBC, η νεαρή δασκάλα και μητέρα δύο παιδιών υπογραμμίζει ότι ο Ιανουάριος είναι για την ίδια ένας μήνας σύνεσης και αυτοσυγκράτησης, ο οποίος ακολουθεί την περίοδο των εορτών και της σπατάλης. 

Μέσα στις 31 ημέρες του μήνα, επομένως, η 35χρονη αποφεύγει όλα τα περιττά έξοδα. «Ακόμη και στα καταστήματα τροφίμων, προσπαθώ να αγοράζω όσα λιγότερα πράγματα μπορώ». 

«Σίγουρα θα έχουν μείνει δύο ή τρία γεύματα από τα εορταστικά τραπέζια. Και όλοι έχουν τρόφιμα στα ντουλάπια της κουζίνας ή στο ψυγείο» σπεύδει να προσθέσει. 

Αυτές οι κινήσεις, όπως συμπληρώνει, τη βοηθούν να ανακάμψει οικονομικά από τις υπέρογκες δαπάνες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Μαζί με τον σύζυγό της, συνεχίζει, καταφέρνουν να εξοικονομούν περίπου 800 λίρες κάθε Ιανουάριο. 

Εσείς θα μπορούσατε να γίνετε υποστηρικτής του «No Spend January»; 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι λέει πρωτεργάτρια του αντι-εργατικού κινήματος

Το αντι-εργατικό κίνημα: Γιατί εκατομμύρια άνθρωποι αρνούνται να δουλέψουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News