Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 22:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο: Σε ένα εκτός ορίων ράλι – Οι υψηλές τιμές δεν σταματούν την κατανάλωση

Φυσικό αέριο: Σε ένα εκτός ορίων ράλι – Οι υψηλές τιμές δεν σταματούν την κατανάλωση

Το φυσικό αέριο των ΗΠΑ βρίσκεται σε μία ατέρμονα ανοδική τροχιά. Οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί φέτος στο υψηλότερο επίπεδο από την επανάσταση του σχιστόλιθου πριν από μια περίπου δεκαετία, αυξάνοντας το κόστος ενέργειας και συμβάλλοντας στον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών.

Ωστόσο, η αγορά φυσικού αερίου, που κάποτε θεωρούνταν άκρως βαρετή για τους traders λόγω της προβλεψιμότητάς της, θα μπορούσε να προετοιμάσει το έδαφος για ένα ακόμη πιο έντονο ράλι τους επόμενους μήνες, πυροδοτώντας στοιχήματα σε τιμές που θα έμοιαζαν αφάνταστα υψηλές μόλις πριν από λίγους μήνες.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την προσπάθεια πρόβλεψης ενός ανώτατου ορίου τιμών εδώ – αν υπάρχει ανώτατο όριο», δήλωσε η Έμιλι Μακλέιν, αναλύτρια της Rystad Energy στο Χιούστον.

Το ράλι έχει υπερτροφοδοτηθεί από την άνοδο της ζήτησης – από μια ασυνήθιστα ψυχρή Άνοιξη που αύξησε ξανά τις ανάγκες θέρμανσης, έως την άνοδο των εξαγωγών, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απομακρυνθεί από το ρωσικό αέριο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Η εξέλιξη αυτή έχει μειώσει τα αποθέματα των ΗΠΑ σε σχεδόν 20% κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα. Ταυτόχρονα, οι traders αναμένουν ότι ένα πιο ζεστό από το κανονικό καλοκαίρι θα ενισχύσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς τα κλιματιστικά θα λειτουργούν συνεχώς. Αλλά αυτό που πραγματικά ενθουσιάζει τους «ταύρους» είναι ότι η αγορά έχει χάσει μεγάλο μέρος της ικανότητάς της να περιορίζει την κατανάλωση μέσω των υψηλότερων τιμών.

Στο παρελθόν, όταν το φυσικό αέριο γινόταν υπερβολικά ακριβό, οι ιδιοκτήτες σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας απλώς κλείνανε μερικές από τις γεννήτριές τους που λειτουργούσαν με φυσικό αέριο και ανέβαζαν εκείνες που έκαιγαν άνθρακα, θέτοντας ουσιαστικά ένα ανώτατο όριο στη ζήτηση και αποτρέποντας την εκτίναξη των τιμών. Τώρα, η απομάκρυνση των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας από τον άνθρακα συρρικνώνει τα αποθέματα, αφήνοντας την αγορά πιο ευάλωτη σε πιο απότομες κινήσεις.

Υψηλό 13 ετών

Source: Bloomberg

 

Το άλμα των τιμών επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους καταναλωτές που ήδη δέχονται πιέσεις από τον ετήσιο πληθωρισμό που έφτασε το 8,5% τον περασμένο μήνα. Το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα: Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 11% τους τελευταίους 12 μήνες, κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους για το αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, ενώ για το αέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών και για το μαγείρεμα αυξήθηκε κατά 22% σε αυτό το διάστημα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Αυτές οι αυξήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την άνοδο κατά 24% στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου μόλις αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα η άνοδος στη διάρκεια του τρέχοντος έτους να ανέρχεται στο 90%.

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου έφτασαν τα 8,065 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες αυτήν την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Ενώ έκτοτε έχουν πέσει στα 7,02 δολάρια, η αύξηση των τιμών άνω των 3 δολαρίων φέτος είναι εξαιρετική, δεδομένου ότι μόνο μια αύξηση 1 δολαρίου θα ήταν στο παρελθόν αρκετή για να περιορίσει τη ζήτηση, σύμφωνα με τον Τζον Φρίμαν, αναλυτή της Raymond James & Associates.

Συρρικνούμενα αποθέματα

Τα αποθέματα των ΗΠΑ βρίσκονται σχεδόν 20% κάτω από τα συνηθισμένα επίπεδα για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους. 

Source: Energy Information Administration, Bloomberg

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ακρίβεια: Η δύσκολη εξίσωση των μέτρων στήριξης

Και να γίνει εμπάργκο, η Gazprom θα πληρωθεί

Η χώρα που κόβει το ρεύμα στα σπίτια εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News