Business & Finance Δευτέρα 18/04/2022, 22:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε υψηλό 13 ετών το φυσικό αέριο – Κοντά στα 110 δολάρια το αργό

ΗΠΑ: Σε υψηλό 13 ετών το φυσικό αέριο – Κοντά στα 110 δολάρια το αργό

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των 13 ετών εκτινάχθηκαν σήμερα οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί παγκόσμια ενεργειακή κρίση και καθώς οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πιο χαμηλές θερμοκρασίες την Άνοιξη. 

Τα προθεσμιακά φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 10% στα 8,05 δολάρια ανά εκατομμύρια βρετανικές θερμικές μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2008. Ηδη, τα προθεσμιακά φυσικού αερίου καταγράφουν κέρδη εδώ και πέντε συναπτές εβδομάδες. 

«Ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία θα έχει μακροπρόθεσμη διάρκεια στις αγορές φυσικού αερίου των ΗΠΑ», αναφέρει ο Ντέιβιντ Γκίβενς, επικεφαλής του τμήματος φυσικού αερίου και ενέργειας για τη Β.Αμερική της Argus Media. 

Για φέτος, οι τιμές φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί 108%, γεγονός που επιτείνει ακόμη περισσότερο τις πληθωριστικές ανησυχίες. Η άνοδος των τιμών είναι ωστόσο λιγότερο έντονη σε σχέση με την Ευρώπη, όπου οι τιμές έχουν καταρρίψει ιστορικά υψηλά, εξαιτίας της εξάρτησής της από την ρωσική ενέργεια.

Παρά την άνοδο των τιμών, οι παραγωγοί στις ΗΠΑ έχουν κρατήσει υπό έλεγχο την προσφορά τους με τα αποθέματα να βρίσκονται σε επίπεδα κατά 17% χαμηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, σύμφωνα με στέλεχος της OTC Global Holdings. 

Ακόμη ένας παράγοντας που ασκεί ανοδικές πιέσεις στο αμερικανικό φυσικό αέριο είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για LNG.

Άνοδος των τιμών πετρελαίου 

Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 1% στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, με το brent να ξεπερνά προς στιγμή τα 114 δολάρια το βαρέλι, καθώς η διακοπή της ροής από τη Λιβύη ενέτεινε τις ανησυχίες για περιορισμό της παγκόσμιας προσφοράς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη έφθασε προς στιγμή τα 109,81 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Μαρτίου. 

Την ίδια στιγμή, η ρωσική παραγωγή μειώθηκε κατά 7,5% στο πρώτο ήμισυ του Απριλίου σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας το Μάρτιο, που σημαίνει μείωση της ζήτησης για πετρέλαιο, ειδικά καθώς τα αυστηρά lockdown έχουν παραλύσει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας στη Σαγκάη. 
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC, Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Η χώρα που κόβει το ρεύμα στα σπίτια εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης 

Πώς τα μέτρα για τις τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ για την Ευρώπη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News