Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Κέρδη 2% στη συνεδρίαση, απώλειες άνω του 2,5% στην εβδομάδα

Πετρέλαιο: Κέρδη 2% στη συνεδρίαση, απώλειες άνω του 2,5% στην εβδομάδα

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές πετρελαίου στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, και στη διάρκεια του τελευταίου πενθημέρου κατέγραψαν απώλειες για δεύτερη συναπτή εβδομάδα, καθώς οι χώρες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να απελευθερώσουν και νέες ποσότητες από τα στρατηγικά τους αποθέματα. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 2% στα 102,60 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινείτο κοντά στα 98 δολάρια με άνοδο επίσης 2%. Και οι δύο τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν για δεύτερη συναπτή εβδομάδα με το brent να καταγράφει σε εβδομαδιαία βάση απώλειες 3% και το αργό 2,5%. Ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες μεταβολές από τον Ιούνιο του 2020. 
 
Οι χώρες μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) θα απελευθερώσει 60 εκατ.βαρέλια τους επόμενους έξι μήνες. «Επικρατούν ανησυχίες ότι μειώνοντας τεχνητά τις τιμές, το μόνο που θα πετύχεις είναι να αυξήσεις τη ζήτηση με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί γρήγορα η επιπλέον προσφορά», αναφέρει ο Φίλ Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group. 

H απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων θα αποθαρρύνει επίσης και τους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΕΚ και των αμερικανών παραγωγών από σχιστολιθικά κοιτάσματα, από το να επιταχύνουν τις αυξήσεις παραγωγής ακόμη και εάν οι τιμές πετρελαίου κινηθούν κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, αναφέρουν αναλυτές της ANZ Research. 
 
Kai o Στέφεν Μπρένοκ, αναλυτής της PVM, διερωτάται για τον αντίκτυπο που θα έχει η νέα ποσότητα πετρελαίου που θα απελευθερωθεί από τα στρατηγικά αποθέματα. «Παρά την άνευ προηγουμένου νέα ποσότητα πετρελαίου, παραμένουν αμφιβολίες για τον εάν η επικείμενη προσφορά θα αντιμετωπίσει το έλλειμμα από το ρωσικό αργό», είπε χαρακτηριστικά.

Η JPMorgan αναμένει ότι η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να αντισταθμίσει τα 1 εκατ.βαρέλια ρωσικού πετρελαίου που θα συνεχίσουν να λείπουν από την αγορά. «Όσο προχωράμε προς το 2023 και πιο πέρα, οι παραγωγοί θα χρειαστεί να αυξήσουν τις επενδύσεις για να καλύψουν το ρωσικό κενό και να αποκαταστήσουν τα στρατηγικά αποθέματα που χρησιμοποίησαν», σημειώνει η τράπεζα. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

UBS: Πόσο δύσκολη είναι η απεξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια σε 3 γραφήματα

Deal 4,2 δισ. δολαρίων δημιουργεί νέο γίγαντα των τάνκερ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News