Business & Finance Παρασκευή 8/04/2022, 09:10
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deal 4,2 δισ. δολαρίων δημιουργεί νέο γίγαντα των τάνκερ

Deal 4,2 δισ. δολαρίων δημιουργεί νέο γίγαντα των τάνκερ

Μία συγχώνευση που θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους τάνκερ στον κόσμο, την ώρα που οι παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία φέρνουν την ανάκαμψη της αγοράς, εξετάζουν οι Frontline και Euronav. 

Η δημιουργία αυτού του γίγαντα των τάνκερ, που σύμφωνα με το Bloomberg θα μπορεί να μεταφέρει πετρέλαιο ικανό να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες της Γερμανίας για περίπου 100 ημέρες, θα έρθει στην πιο κατάλληλη στιγμή. Καθώς όλοι γυρίζουν την πλάτη στα ρωσικά πλοία, η ζήτηση στις υπόλοιπες εταιρείες αυξάνεται, δίνοντας ώθηση σε μια αγορά που ήταν στάσιμη για περισσότερο από έναν χρόνο. 

Οι μετοχές της Frontline και της Euronav έχουν σημειώσει ράλι φέτος, με την αποτίμηση σχήματος να ξεπερνά τα 4,2 δισ. δολάρια. 

«Ένας συνδυασμός της Frontline και της Euronav θα δημιουργούσε έναν ηγέτη της αγοράς στα τάνκερ και θα έφερνε τον συγχωνευμένο όμιλο σε κατάλληλη θέση να συνεχίσει να δημιουργεί αξία για τους μετόχους, εκτός από σημαντικές συνέργειες», ανέφερε ο John Fredriksen, που κατέχει το 39% της Frontline, σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε. 

Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν προσύμφωνο για μία πιθανή συγχώνευση με σχέση ανταλλαγής 1,45 μετοχές της Frontline για κάθε μετοχή της Euronav. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι της Euronav θα ελέγχουν το 59% του συνδυασμένου σχήματος και της Frontline το 41%. 

Η πρόταση έχει εγκριθεί ομόφωνα από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών. 

Εάν το deal προχωρήσει, ο νέος όμιλος θα συνεχίσει υπό το όνομα Frontline και θα λειτουργεί από το Βέλγιο, τη Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σιγκαπούρη, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, με CEO τον Hugo De Stoop της Euronav. 

Το νέο σχήμα θα έχει 69 πολύ μεγάλα πλοία αργού πετρελαίου και 57 Suezmax. Θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 225 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οι σκοτεινές διαδρομές του πετρελαίου: Γιατί εξαφανίζονται τα ρωσικά τάνκερ

Colpo grosso: Πώς τα ρωσικά πλοία σβήνουν τα ίχνη τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News