Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 22:49
REAL ESTATE

ΗΠΑ: «Σοκ πληρωμών» περιμένει τους αγοραστές κατοικιών, λόγω αύξησης των επιτοκίων

ΗΠΑ: «Σοκ πληρωμών» περιμένει τους αγοραστές κατοικιών, λόγω αύξησης των επιτοκίων

Σημάδια πίεσης αρχίζει να παρουσιάζει η αμερικανική αγορά ακινήτων, μετά την απότομη άνοδο των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και την αύξηση των τιμών, εξέλιξη που έχει βάλει τους επίδοξους αγοραστές στο περιθώριο, αναζητώντας αλλού υψηλότερες αποδόσεις. 

Το μέσο επιτόκιο για ένα ενυπόθηκο στεγαστικό δάνειο διάρκειας 30 ετών και σταθερού επιτοκίου στις ΗΠΑ έχει φθάσει στο 4,42%, αφού είχε αγγίξει ιστορικό χαμηλό στο 2,65% τον Ιανουάριο του 2021. 

Τέτοιες απότομες διακυμάνσεις στην αγορά είναι πολύ σπάνιες. Η τελευταία φορά που τα επιτόκια αυξήθηκαν τόσο γρήγορα ήταν πριν από δύο περίπου δεκαετίες, αναφέρει ο Ρικ Παλάτσιος, διευθυντής ερευνών της John Burns Real Estate Consulting.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι ψάχνουν να αγοράσουν σπίτι φέτος αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο «σοκ πληρωμών» σε διάστημα 40 ετών, προσθέτει. Η χαμηλή ανεργία και η αύξηση των μισθών δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο από τις υψηλότερες τιμές στέγης και την άνοδο των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, αναφέρει ο Έντουαρντ Σίλερ, αντιπρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Στεγαστικής Πίστης. 

Ο μέσος όρος των μηνιαίων πληρωμών στα νέα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε 25% τον Φεβρουάριο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι υψηλότερες πληρωμές σαφώς και επηρεάζουν τη δυνατότητα των αγοραστών κατοικιών να παραμείνουν στην αγορά, σημειώνει ο Σαμ Κάτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Freddie Mac. 

Να σημειωθεί ότι τα μέχρι πρόσφατα χαμηλά επιτόκια και η περιορισμένη προσφορά ώθησαν τις τιμές στέγης στις ΗΠΑ σε ύψη ρεκόρ στη διάρκεια της πανδημίας. Ο δείκτης της S&P Corelogic Case-Shiller αυξήθηκε 19,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο. Οι επενδυτές εκπροσώπησαν το ένα-τρίτο των συναλλαγών του Ιανουαρίου, ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο του 27%, αγγίζοντας ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Real Estate Consulting. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Διαβάστε επίσης:

Μία και μοναδική: Πόσο και σε ποιον πουλήθηκε η πιο ακριβή έπαυλη στις ΗΠΑ

Ενοίκιο ή αγορά: Για ποιον λόγο μετανιώνουν οι millennials

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News