Business & Finance Τρίτη 29/03/2022, 17:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό ενός μήνα το ρούβλι – Ενισχύεται έναντι του δολαρίου

Σε υψηλό ενός μήνα το ρούβλι – Ενισχύεται έναντι του δολαρίου

Στο υψηλό τουλάχιστον ενός μήνα αναρριχήθηκε το ρούβλι, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται περίπου στα 85,7 ρούβλια έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Φόντο βέβαια στην ενίσχυση του ρωσικού νομίσματος είναι οι αισιόδοξες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, που δίνουν ελπίδες στις αγορές συναλλάγματος για πιθανή αποκλιμάκωση του πολέμου.

Η ρωσική αγορά ουσιαστικά επιχειρεί να προχωρήσει σε σταδιακό άνοιγμα μετά την επιβολή των ισχυρών κυρώσεων από τη Δύση, στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέσα στην ημέρα η Μόσχα πλήρωσε κουπόνι ύψους 102 εκατ. δολαρίων για ευρωομόλογα με ωρίμανση το 2035. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο εθνικό σύστημα εκκαθάρισης (NSD) της Ρωσίας, από όπου θα διανεμηθούν στους επενδυτές. Λόγω των capital controls και των περιορισμών στους λογαριασμούς του NSD με τα διεθνή συστήματα εκκαθάρισης, η διαδικασία είναι πολύπλοκη και ενέχει καθυστερήσεις.

Πάντως, παρά τις προειδοποιήσεις των οίκων αξιολόγησης, η Ρωσία έχει αποφύγει, μέχρι στιγμής, ένα default.

Χθες, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας κατέθεσε ειδοποίηση για την πληρωμή τόκων και κεφαλαίου για δολαριακά ομόλογα 2 δισ. δολαρίων που λήγουν στις 4 Απριλίου, που είναι και το μεγαλύτερο χρέος που οφείλει να αποπληρώσει από την έναρξη του πολέμου.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει εμπόδια στην προσπάθειά της να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδα, η Clearstream, η τράπεζα του Λουξεμβούργου που εκκαθαρίζει τις πληρωμές για κάποια από τα ρωσικά ομόλογα, μπλόκαρε τον λογαριασμό του NSD.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πολύτιμα μέταλλα: Κατρακυλά ο χρυσός – Έως και 7% υποχώρηση στο παλλάδιο

Πετρέλαιο: Νέα βουτιά των τιμών μετά το ενδεχόμενο συμβιβασμού στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News