Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 18:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι η πιο «καυτή» αγορά ακινήτων της Ευρώπης

Άνοδος των τιμών στο +22%

Ποια είναι η πιο «καυτή» αγορά ακινήτων της Ευρώπης

Με τον ταχύτερο ρυθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τρέχουν οι τιμές των ακινήτων στην Τσεχία, με την ετήσια αύξηση να ξεπερνάει το 22% στο γ’ τρίμηνο του 2021, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (9%). 

Μάλιστα, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι το φαινόμενο θα ισχυροποιηθεί έτι περισσότερο στο α’ τρίμηνο του 2022, όταν οι τιμές θα εκτοξευθούν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000. 

Οι ανατιμήσεις στον τομέα του real estate, αυτήν τη στιγμή, αποτελούν τον Νο.1 παράγοντα πιέσεων στον πληθωρισμό, γεγονός που έχει αναγκάσει τις τοπικές αρχές να λάβουν γενναία μέτρα. 

Ποια είναι η πιο «καυτή» αγορά ακινήτων της Ευρώπης-1

Εκεί αποδίδεται εξάλλου η επιθετική αύξηση επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, τα οποία μέσα σε έξι μήνες έχουν ενισχυθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, από 0,25% σε 3,75%. 

Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του νέου έτους, με τους αναλυτές να προεξοφλούν μια άνοδο του βασικού επιτοκίου κοντά στο 5%, με στόχο την αναχαίτιση των ανατιμήσεων. 

Ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται πανάκεια.  

Σύμφωνα με τον Petr Dufek, αναλυτή της KBC Group, η αύξηση του κόστους δανεισμού και η αυστηροποίηση των κανόνων για τα στεγαστικά δάνεια, ναι μεν μπορούν να επιβραδύνουν τη ζήτηση των ντόπιων, αλλά δεν αναμένεται να ανακόψουν την όρεξη των ξένων επενδυτών. 

«Επομένως μια περαιτέρω αύξηση των τιμών, με σημαντικά μικρότερο ρυθμό βέβαια, είναι πολύ πιθανή και το 2022» σχολίασε, τέλος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι επενδυτές ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια σε ψηφιακά ακίνητα

Νέο deal στα ακίνητα στο Μαρούσι: Ποιο κτίριο αγόρασε η Trastor

Ξενοδοχείο Hilton: Το business plan για τη νέα εποχή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News