Business & Finance Παρασκευή 18/12/2020, 11:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Οι επιχειρήσεις περιμένουν ανάκαμψη το 2021

Γερμανία: Οι επιχειρήσεις περιμένουν ανάκαμψη το 2021

Οι γερμανικές επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες ότι η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη στην Ευρώπη- θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά στο πρώτο ήμισυ του έτους. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου Ifo ανήλθε στο 92,8 τον Δεκέμβριο από 91,8 του προηγουμένου μηνός. Οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες και για τις υφιστάμενες επιχειρηματικές συνθήκες, με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φουστ, να επισημαίνει ότι ναι μεν η Γερμανία είναι και πάλι σε αυστηρό lockdown, όμως οι νέοι περιορισμοί πλήττουν συγκεκριμένους κλάδους.

«Σε γενικές γραμμές, η γερμανική οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουστ. Το κλίμα στη μεταποίηση έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ έχει ανακάμψει και στον τομέα των υπηρεσιών.

Η Γερμανία ανακοίνωσε το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων λιανικής, με εξαίρεση τα καταστήματα που πωλούν αγαθά πρώτης ανάγκης, ώστε να περιορίσει στην ανάσχεση της νόσου Covid-19. Κλειστά παραμένουν και εστιατόρια, μπαρ, πολιστικοί και αθλητικοί χώροι. Οι περιορισμοί ισχύουν έως τις 10 Ιανουαρίου.

Η ανθεκτικότητα της γερμανικής βιομηχανίας στηρίζει και την οικονομία στο σύνολό της, που εμφανίζεται πιο ανθεκτική σε σύγκριση με άλλες οικονομίες της Ε.Ε. Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας(Bundesbank), Γενς Βάιντμαν, έχει προειδοποιήσει για προκλήσεις στο δρόμο προς την ανάκαμψη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News