Business & Finance Δευτέρα 14/12/2020, 09:17
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δεύτερο lockdown «λαβώνει» τις δύο ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης

Το δεύτερο lockdown «λαβώνει» τις δύο ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης

Η επαναφορά των αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του κορωνοϊού «φρενάρει» τις αναπτυξιακές προοπτικές Γερμανίας και Γαλλίας, των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωζώνης. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση του Βερολίνου διατηρεί την αισιοδοξία της ότι θα αποφύγει την ύφεση, ενώ και το Παρίσι εμμένει στις προβλέψεις για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021, αν και με βραδύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις.

Παρά το δεύτερο εθνικό lockdown που θα ισχύσει από την Τετάρτη η γερμανική οικονομία θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ. «Ευελπιστώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε την απόλυτη “ακινησία” της οικονομίας εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας», ανέφερε ο κ. Αλτμάιερ σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία(Deutschlandfunk).

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας(Bundesbank), το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται να συρρικνωθεί 5,5% φέτος, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 7,1% απώλεια οικονομικής δραστηριότητας. Για το 2021 όμως αναμένεται ανάπτυξη με ρυθμούς 3%, έναντι της πρόβλεψης του Ιουνίου για 3,2%.

Επιστροφή στην ανάκαμψη προβλέπεται και για τη γαλλική οικονομία την επόμενη χρονιά, καθώς αναμένεται η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Μόνο που η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο δυναμική όσο αναμενόταν. 

Έπειτα από συρρίκνωση περίπου 9% φέτος, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα ανακάμψει με ρυθμούς 5% το 2021 και το 2022, προτού κατεβάσει ταχύτητα στο 2% το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας.

Το δεύτερο lockdown που επιβλήθηκε από τα τέλη Οκτωβρίου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα. Πριν από το δεύτερο κύμα, η γαλλική κεντρική τράπεζα προέβλεπε ύφεση 8,7% φέτός και ανάπτυξη 7,4% για το 2021.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News