Business & Finance Τρίτη 8/12/2020, 14:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Τoνωτική «ένεση» στην επενδυτική εμπιστοσύνη το εμβόλιο

Γερμανία: Τoνωτική «ένεση» στην επενδυτική εμπιστοσύνη το εμβόλιο

Οι ελπίδες ότι η κυκλοφορία των εμβολίων θα δώσει ώθηση στη γερμανική οικονομία συνέβαλαν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των Γερμανών επενδυτών. Ο δείκτης επενδυτικών προσδοκιών του Ινστιτούτου ZEW για το επόμενο εξάμηνο ανήλθε στις 55 μονάδες τον Δεκέμβριο από 39 ένα μήνα πριν. Παρά τη θεαματική βελτίωση, ο δείκτης παραμένει σε επίπεδα κατώτερα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, πριν από την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η Γερμανία αναγκάσθηκε να βάλει προσωρινό λουκέτο σε εστιατόρια, γυμναστήρια και κινηματογράφους τον Δεκέμβριο, κράτησε όμως ανοικτά τα καταστήματα, επιλέγοντας αυτή τη φορά ένα soft-lockdown σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παρ’ όλα αυτά, τα ποσοστά των κρουσμάτων στη χώρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με την κυβέρνηση του Βερολίνου να εξετάζει αυστηροποίηση των μέτρων.

Μέχρι στιγμής, ο μεταποιητικός κλάδος έχει βοηθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις εξαιτίας του κορωνοϊού, με τη βιομηχανική παραγωγή να σημειώνει άνοδο τον Οκτώβριο για έκτο διαδοχικό μήνα.

Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα παραμένει, καθώς δεν είναι σαφές πόσο γρήγορα θα είναι διαθέσιμα τα εμβόλια, ούτε μπορεί να υπολογίσει κανείς τις μόνιμες απώλειες εξαιτίας της πανδημικής κρίσης σε αγορά εργασίας, καθώς ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο ενός μόνιμου «λουκέτου».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Βloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News