Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 21:57
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε άνοδο 9% οι τιμές – Ανησυχίες για επάρκεια προσφοράς

Πετρέλαιο: Σε άνοδο 9% οι τιμές – Ανησυχίες για επάρκεια προσφοράς

Άνοδο 9% καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου, συνεχίζοντας το μοτίβο των έντονων διακυμάνσεων, καθώς η αγορά ανέκαμψε από τις απώλειες των τελευταίων ημερών εστιάζοντας ξανά την προσοχή της στις ελλείψεις σε επίπεδο προσφοράς τις επόμενες εβδομάδες, εξαιτίας των κυρώσεων στην Ρωσία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές πετρελαίου βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιο ασταθή περίοδο από τα μέσα του 2020. Αφού υποχώρησαν, επέστρεψαν σε ανοδική πορεία εν μέσω προσδοκιών ότι οι ελλείψεις θα γίνουν πολύ πιο αισθητές το επόμενο διάστημα. 
 
Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 9% στα 107,13 δολάρια, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τα μέσα του 2020. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή αργού κινήθηκε πάνω από τα 103 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο επίσης 9%. 

Στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων, το brent κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 139 και 98 δολαρίων με διαφορά 40 δολαρίων. Τraders, τραπεζικοί κύκλοι και αναλυτές προειδοποιούν ότι οι έντονες διακυμάνσεις θα συνεχιστούν.

«Τώρα, επικρατούν ξανά ανησυχίες ότι η αγορά μπορεί να χάσει κι άλλο ρωσικό πετρέλαιο», αναφέρει ο Τζον Κίλνταφ, εταίρος της Again Capital. H Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε ότι από τον επόμενο μήνα μπορεί να απομακρυνθούν από την αγορά 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ρωσικό πετρέλαιο. Η απώλειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης κατά 1 εκατ.βαρέλια, ως απόρροια των υψηλότερων τιμών καυσίμων, σύμφωνα με την ΙΕΑ. 

Ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η ενεργειακή προμήθεια από την Ρωσία αναμένεται να παραμείνει σταθερή, παρότι μίλησε για μία έντονη γεωπολιτική κατάσταση. Η Morgan Stanley αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της κατά 20 δολάρια για το τρίτο τρίμηνο, κάνοντας λόγο για μία τιμή κοντά στα 120 δολάρια, καθώς αναμένει μείωση της ρωσικής παραγωγής κατά 1 εκατ.βαρέλια ημερησίως από τον Απρίλιο.   
  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΑ: Πρόβλεψη για παγκόσμιο σοκ στην αγορά πετρελαίου 

Berenberg Bank για πετρελαϊκό σοκ: Πόσο θα κρατήσει – Θα φέρει οικονομική κρίση;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News