Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 08:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Να ποιος θα αγοράσει το φθηνό πετρέλαιό της

Ρωσία: Να ποιος θα αγοράσει το φθηνό πετρέλαιό της

Η Ινδία είναι διατεθειμένη να αγοράσει το φθηνό πετρέλαιο της Ρωσίας, καθώς το Δελχί φαίνεται να διατηρεί τις εμπορικές της σχέσεις με τη Μόσχα, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να την απομονώσει μέσω των κυρώσεων. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα ήθελαν η Ινδία να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις από τη Ρωσία, αναγνωρίζοντας βέβαια ότι εξαρτάται από τη Μόσχα σε πολλούς τομείς, από τα όπλα και τα πυρομαχικά έως τους πυραύλους και τα μαχητικά αεροσκάφη της. 

Η Ινδία δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ κατά της ρωσικής επιθετικότητας. 

Η Ινδία εισάγει το 80% του πετρελαίου που χρειάζεται και συνήθως αγοράζει μόνο το 2-3% από τη Ρωσία. Όμως, με τις τιμές να έχουν αυξηθεί κατά 40% φέτος, η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει το μερίδιο αυτό, προκειμένου να μειώσει τον ενεργειακό λογαριασμό της. 

«Η Ρωσία προσφέρει πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα με μεγάλες εκπτώσεις. Είναι χαρά μας να τα πάρουμε», είπε ένας αξιωματούχος της ινδικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το CNN. Πέραν του πετρελαίου, η Ινδία κοιτάζει επίσης να αγοράσει φθηνότερα λιπάσματα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. 

Θα ήταν δύσκολο για την Ινδία να κόψει τους εμπορικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, ειδικά στον αμυντικό τομέα, όπου η εξάρτηση φτάνει στο 60%, παρότι έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News