Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 22:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 13% για τις τιμές – Η χειρότερη ημέρα από το ξέσπασμα της πανδημίας

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 13% για τις τιμές – Η χειρότερη ημέρα από το ξέσπασμα της πανδημίας

Οι τιμές πετρελαίου επιτάχυναν την πτώση τους, χάνοντας μέρος των κερδών που έχουν καταγράψει αυτό το μήνα, εν μέσω ανησυχιών για διακοπή της προσφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. 

Η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη έκανε βουτιά μεγαλύτερη από 12% ή κατά 15 δολάρια διαμορφούμενη στα 108 δολάρια το βαρέλι, στην χειρότερη ημερήσια επίδοση από τις 26 Νοεμβρίου. Στην αρχή της εβδομάδας, η τιμή αργού είχε αγγίξει προς στιγμή τα 130 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλό 13 ετών, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της γεωπολιτικής έντασης. 

Στο Λονδίνο, η τιμή brent κατέγραψε αντίστοιχη πτώση 13% ή κατά 16,8 δολάρια, για να διαμορφωθεί στα 111 δολάρια, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Απρίλιο του 2020. Προς στιγμή δε, οι απώλειες έφθασαν το 17%. Τη Δευτέρα, το brent είχε αγγίξει τα 139 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 

Η πτώση των τιμών πετρελαίου λαμβάνει χώρα την ώρα που υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αυξηθεί η προσφορά στην αγορά, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν τους παραγωγούς από σχιστολιθικά κοιτάσματα να ανταποκριθούν ενόσω αναζητούν αύξηση της παραγωγής και από άλλες πηγές. Το Reuters ανέφερε επίσης ότι το Ιράκ μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του εάν ο ΟΠΕΚ+ το ζητήσει. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, άφησε να εννοηθεί ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να στηρίξουν την αύξηση της παραγωγής εκ μέρους του ΟΠΕΚ+.

«Η τιμή των 130 δολαρίων βασίζεται σε μία αντίληψη απόλυτης πολιορκίας στην αγορά πετρελαίου, που δυνητικά θα σήμαινε την απώλεια όλης της ρωσικής παραγωγής», δήλωσε ο John Kilduff του Again Capital. «Τώρα, η κατάσταση έχει αντιστραφεί, τουλάχιστον φαινομενικά σε ένα βαθμό».

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) απελευθέρωσε 60 εκατ.βαρέλια πετρελαίου από τα αποθέματά της προκειμένου να αντισταθμίσει τις όποιες περικοπές από την προσφορά της Ρωσίας, με την υπηρεσία να κάνει λόγο για μία «πρώτη ανταπόκριση», σημειώνοντας ότι θα προχωρήσει στην απελευθέρωση και νέας ποσότητας εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. 

Αυτό το μήνα, η τιμή αργού έχει αυξηθεί 15% καθώς η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός αργού στον πλανήτη, εισέβαλε στην Ουκρανία. «Ο κόσμος εργάζεται από κοινού για να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών, όμως έως ότου βρεθεί μία λύση, το αργό θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά», αναφέρει ο Εντ Μόια, αναλυτής της Oanda. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Πιέσεις στη βιομηχανία σχιστολιθικών κοιτασμάτων να κάνει «ό,τι είναι εφικτό» για να αυξήσει την προσφορά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News