Business & Finance Τρίτη 8/03/2022, 20:56
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Nέα ώθηση από το αμερικανικό εμπάργκο – Στα 130 το brent

Πετρέλαιο: Nέα ώθηση από το αμερικανικό εμπάργκο – Στα 130 το brent

Περαιτέρω ώθηση έδωσε στις τιμές πετρελαίου η απόφαση των ΗΠΑ και της Βρετανίας να απαγορεύσουν τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου, απόφαση που αναμένεται να επιδεινώσει την παγκόσμια αγορά ενέργειας καθώς η Ρωσία αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγό αργού στον κόσμο. 

Η αγορά πετρελαίου έχει ενισχυθεί περισσότερο από 27% από τις αρχές Μαρτίου, καθώς εντάθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν και νέες ενεργειακές κυρώσεις, επιφέροντας ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην ρωσική οικονομία. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο κινείται αυτή την ώρα στα 130 δολάρια το βαρέλι με άνοδο περίπου 6%, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει αντίστοιχη άνοδο στα 126 δολάρια. 

Η απαγόρευση των εισαγωγών θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι, ΄πως ανέφεραν αναλυτές της εταιρείας συμβούλων με έδρα στο Όσλο Rystad Energy. «Πόσο ψηλά μπορούν να ανέβουν οι τιμές πετρελαίου; Πρόκειται για μία αγορά σε πλήρη διαταραχή», αναφέρει ο Μάικ Τραν, αναλυτής της RBC Capital Market. Πολλοί αγοραστές αποφεύγουν ήδη το ρωσικό πετρελαίου, θεωρώντας ότι βρίσκεται ήδη υπό το κλοιό των κυρώσεων, ενώ η Shell ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό μετά τις έντονες επικρίσεις που προκάλεσε η αγορά που έκανε στις 4 Μαρτίου. 

Ορισμένοι ωστόσο αναλυτές εκδηλώνουν ανησυχίες ότι το ράλι έχει ήδη γίνει υπερβολικό. «Θεωρούμε ότι οι αγορές είναι πλέον υπερβολικές στη παρούσα συγκυρία. Αναμένουμε κάποια διόρθωση σύντομα, καθώς οι χώρες ξεκαθαρίζουν ποιές θα συμμετέχουν στο εμπάργκο. Δεν βλέπουμε γενικευμένο αντίκτυπο από την κίνηση των ΗΠΑ», αναφέρει ο Γκάρι Κάνινγκχαμ, διευθυντής του τμήματος ερευνών αγοράς της Tradition Energy. 

H Goldman Sachs αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την τιμή brent στα 135 δολαρια το βαρέλι από τα 98 δολάρια και στα 115 από τα 105 δολάρια για το 2023, προειδοποιώντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει το «μεγαλύτερο ενεργειακό σοκ όλων των εποχών, εξαιτίας του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ρωσίας. 

Την ίδια στιγμή, οι περιορισμένες πιθανότητες για άμεση επιστροφή του ιρανικού αργού στην παγκόσμια αγορά έχουν επιτείνει τις ανοδικές πιέσεις των τιμών, καθώς δεν σημειώθηκε η αναμενόμενη πρόοδος στις συζητήσεις Ουάσιγκτον – Τεχεράνης για τα πυρηνικά του Ιράν. 

Οι διαταραχές στην προσφορά λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που τα αποθέματα συνεχίζουν να μειώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πέντε αναλυτές του Reuters εκτιμούν ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα έως τις 4 Μαρτίου. 

  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Δριμύ κατηγορώ ΙΕΑ στον ΟΠΕΚ – Έτοιμη να αποδεσμεύσει νέα αποθέματα πετρελαίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News