Business & Finance Παρασκευή 11/03/2022, 18:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Eμπάργκο σε βότκα και χαβιάρι

ΗΠΑ: Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Eμπάργκο σε βότκα και χαβιάρι

Νέο πακέτο κυρώσεων ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, αυτή τη φορά βάζοντας εμπάργκο σε αλκοόλ και θαλασσινά, μεταξύ άλλων στη ρωσική βότκα και το χαβιάρι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τους Ευρωπαίους συμμάχους και σε συντονισμό με την Ευρώπη θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία με νέα πακέτα κυρώσεων.

Η απαγόρευση των Ηνωμένων Πολιτειών στις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία, στην οποία αναφέρθηκε ο Μπάιντεν στην ομιλία του, θα περιλαμβάνει επίσης είδη όπως καπνό, ρούχα, κοσμήματα, αυτοκίνητα και αντίκες, τόνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

 

Η ιδέα πίσω από αυτό, εξηγεί ο αξιωματούχος, είναι να συνεχίσει η πίεση στους Ρώσους ολιγάρχες και τους πλουσιότερους της χώρας, στερώντας τους τις ανέσεις τους, καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση γύρω από τα άτομα που βρίσκονται κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα, στη «μαύρη λίστα» της Ουάσιγκτον μπαίνουν όλο και περισσότερα ονόματα Ρώσων δισεκατομμυριούχων που θα υπόκεινται σε περιορισμούς. Το 2019, η Ρωσία ήταν ο 26ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος αγαθών των Ηνωμένων Πολιτειών, με περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια να ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο χωρών. Περίπου το 60% αυτού είναι ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, τα οποία ο Μπάιντεν απαγόρευσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Επίσης, σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την ανάκληση του καθεστώτος του «πιο ευνοημένου έθνους» της Ρωσίας, που είναι γνωστό ως «μόνιμες κανονικές εμπορικές σχέσεις» στις ΗΠΑ.

Η κίνηση, η οποία έχει συντονιστεί με την G7 και τους συμμάχους της ΕΕ, θα απαιτήσει νομοθετική πράξη του Κογκρέσου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων προϊόντων ενέργειας. «Δεν θα επιδοτήσουμε τον ρωσικό πόλεμο» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την ανακοίνωση των κυρώσεων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ

Φον ντερ Λάιεν: Τέταρτος γύρος κυρώσεων κατά Ρωσίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News