Business & Finance Τετάρτη 23/02/2022, 19:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν κυρώσεις κατά της εταιρείας του Nord Stream 2

Reuters: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν κυρώσεις κατά της εταιρείας του Nord Stream 2

Κυρώσεις προς την εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του Nord Stream 2 αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters. Πρόκειται για την εταιρεία Nord Stream 2 AG, θυγατρική του ρωσικού κρατικού κολοσσού της ενέργειας Gazprom, η οποία ενδέχεται να υποστεί τις συνέπειες για την απόφαση του Ρώσου προέδρου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών του Ντονμπάς.

Χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream «δεν προχωρά αυτή τη στιγμή», ενώ νωρίτερα η Γερμανία, όπου και καταλήγει ο αγωγός, είχε ανακοινώσει πως το έργο «παγώνει» ως αντίποινα για τις κινήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σημειώνεται πως ολόκληρος ο αγωγός βρίσκεται στην ιδιοκτησία της Gazprom, η οποία όμως κατέβαλε το μισό κόστος για την κατασκευή του. Το υπόλοιπο κόστος διαμοιράστηκε μεταξύ της Shell, της αυστριακής OMV, της γαλλικής Engie, της γερμανικής Uniper και της Wintershall DEA.

Το έργο, το οποίο βρέθηκε έναντι έντονων αντιδράσεων στην Ευρώπη και η αξία του ανέρχεται στα 11 δισ. δολάρια, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021. Ωστόσο, για την έναρξη της λειτουργίας του απαιτείται η συγκατάθεση αφενός της Γερμανίας, αφετέρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2 – Άλμα έως 13% στην τιμή φυσικού αερίου

Διάγγελμα Μπάιντεν για το Ρωσο-Ουκρανικό: Η πρώτη δέσμη κυρώσεων

Κυρώσεις στη Ρωσία: Τέλος η χρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές αγορές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News