Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 09:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάπια ιώδιο καλίου κατά της ραδιενέργειας: Αύξηση 100 φορές στη ζήτηση και 100% στην τιμή

Χάπια ιώδιο καλίου κατά της ραδιενέργειας: Αύξηση 100 φορές στη ζήτηση και 100% στην τιμή

Έκρηξη της ζήτησης αλλά και των τιμών στα χάπια ιωδίου καλίου διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες, αφότου η ρωσική επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία που πυροδότησε φόβους για αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας, ενέτεινε τις ανησυχίες ενός πυρηνικού πολέμου. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα μπουκάλι με 180 χάπια ιωδίου καλίου κοστίζει τώρα σχεδόν 70 δολάρια στην Amazon, έναντι μόλις 30 δολαρίων που κόστιζε στις αρχές του έτους. Αντίστοιχο σκεύασμα της NOW Foods τιμολογείται στα 29,98 δολάρια, από περίπου 20 δολάρια στα τέλη του 2021. 

Η ζήτηση είναι εντονότερη στην Ευρώπη, με τη Φινλανδία να εμφανίζει αύξηση πάνω από 100 φορές στη ζήτηση και τη Νορβηγία να καταγράφει ελλείψεις, αφότου 90.000 συσκευασίες πουλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. 

Στις ΗΠΑ, οι αναζητήσει στο Google για τη φράση «βοηθά το ιώδιο στον πυρηνικό πόλεμο» αυξήθηκαν κατά 1.150% τις τελευταίες επτά ημέρες. 

Το ιώδιο κάλιο είναι ένα αλάτι σταθερού ιωδίου, το οποίο χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για την παραγωγή ορμονών του θυροειδούς. Το περισσότερο ιώδιο που έχουν οι άνθρωποι στο σώμα τους προέρχεται από τις τροφές. Όμως, ραδιενεργό ιώδιο μπορεί να ελευθερωθεί στον αέρα έπειτα από ένα πυρηνικό επεισόδιο, το οποίο εισπνέεται στους πνεύμονες και στη συνέχεια απορροφάται από τους θυροειδείς αδένες. Το ιώδιο κάλιο και τα συμπληρώματα ιωδίου λειτουργούν μπλοκάροντας την είσοδο του ραδιενεργού ιωδίου στον θυρεοειδή. 

Ακόμα και πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, η Norwegian Radiation and Nuclear Safety Authority συνέστηνε σε όλα τα άτομα κάτω των 40 ετών να έχουν στο σπίτι τους χάπια ιωδίου, λόγω των πυρηνικών υποβρυχίων που συχνά ταξιδεύουν κατά μήκος των ακτών της Νορβηγίας. 

Στις ΗΠΑ, η κρατική ιστοσελίδα Ready.gov ανανέωσε πρόσφατα τις συστάσεις της για το ενδεχόμενο πυρηνικής έκρηξης, όμως σε αυτές δεν αναφέρεται το ιώδιο. 

Το Centers for Disease Control λέει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν ιώδιο κάλιο μόνο κατόπιν συμβουλής των αρχών δημόσιας υγείας. Μία δόση ισχυρότερη της ενδεδειγμένης ή η συχνότερη λήψη του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια ή και θάνατο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Διαβάστε επίσης: 

Φαρμακεία: Ξεπουλάει το ιώδιο υπό τον φόβο πυρηνικού πολέμου

Ζαπορίζια όπως Τσέρνομπιλ; Οι ειδικοί απαντούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News