Κόσμος Πέμπτη 3/03/2022, 15:12
ΚΟΣΜΟΣ

Φαρμακεία: Ξεπουλάει το ιώδιο υπό τον φόβο πυρηνικού πολέμου

Φαρμακεία: Ξεπουλάει το ιώδιο υπό τον φόβο πυρηνικού πολέμου

Ξέμειναν από ιώδιο τα φαρμακεία σε Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία, καθώς χιλιάδες πολίτες αναζητούν τρόπους να προστατευτούν από τη ραδιενέργεια, αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να τεθούν τα πυρηνικά όπλα της χώρας σε υψηλό συναγερμό.

Όπως είπε στο Reuters ο Nikolay Kostov, πρόεδρος της ένωσης φαρμακείων της Βουλγαρίας, οι φαρμακοποιοί πούλησαν τις τελευταίες έξι ημέρες όσο ιώδιο πουλάνε κανονικά σε έναν χρόνο.

Τεράστια αύξηση της ζήτησης σημειώθηκε και στην Πολωνία, ενώ παρόμοιες ενδείξεις παρουσιάζονται σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία, παρότι οι χώρες αυτές απέχουν περισσότερο από την Ουκρανία.

Στο Βέλγιο, περίπου 30.000 πολίτες πήραν χάπια ιωδίου, τα οποία κανονικά προσφέρονται δωρεάν από τα φαρμακεία, σύμφωνα με τους Brussels Times.

Το ιώδιο, που χορηγείται σε χάπι ή σε σιρόπι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία από την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από την έκθεσε σε ραδιενέργεια.

Όμως, εάν κάποιος δεν έχει εκτεθεί σε ραδιενέργεια, η λήψη ιωδίου δεν τον προστατεύει από κάτι, αλλά αντίθετα μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής.

Οι ευρωπαϊκές αρχές δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να πάρει κάποιος ιώδιο καθώς και ότι αυτό δεν θα βοηθούσε στην περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

«Η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία δεν απαιτεί τη λήψη χαπιών ιωδίου», έγραψε στο Twitter το Federal Agency for Nuclear Control. «Να παίρνετε ιώδιο μόνο κατόπιν σύστασης των αρχών».

Η Dana Drabova, επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ασφάλειας της Τσεχίας έγραψε επίσης στο Twitter: «Πολλοί ρωτάτε για τα χάπια ιωδίου. Σαν προστασία από τη ραδιενέργεια όταν (Θεός φυλάξοι) χρησιμοποιούνται πυρηνικά όπλα, είναι βασικά άχρηστα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Διαβάστε επίσης: 

Και εάν ο πόλεμος συνεχιστεί το 2023; Η Oxford Economics μετρά τις ζημιές

Berenberg Bank για την επόμενη ημέρα: Έτσι θα μοιάζει ο κόσμος μετά τον πόλεμο

Capital Economics: Οι απαντήσεις στις 8 πιο κρίσιμες ερωτήσεις για την Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News