Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 16:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει η Ουκρανία;

Πόσους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει η Ουκρανία;

Πυρηνικός συναγερμός σήμανε σήμερα τα ξημερώματα στην Ουκρανία, όταν έπειτα από σφοδρά χτυπήματα από ρωσικές δυνάμεις, ξέσπασε φωτιά στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, όπου βρίσκονται έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες, βρίσκεται στην νοτιοανατολική Ουκρανία, το οποίο και κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, παρά τις βολές από τα ρωσικά πυρά, η Διεθνης Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επικαλούμενη πληροφορίες από την ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας δεν έχουν αυξηθεί. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως έλαβε κατάλληλα μέτρα, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος.

Από την περασμένη εβδομάδα, όταν και οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, έχουν υπάρξει μάχες πέριξ του εργοστασίου του Τσέρνομπιλ, όπου βέβαια το 1986 σημειώθηκε το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. Πλέον, οι πυρηνικοί αντιδραστήρες του εργοστασίου είναι ανενεργοί και το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ελέγχεται από Ρώσους στρατιώτες.

Στην Ουκρανία όμως βρίσκονται άλλα τρία πυρηνικά εργοστάσια, της Νότιας Ουκρανίας, όπου λειτουργούν τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες, της Ρίβνε στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας, όπου λειτουργούν τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες, και του Χμελνίτσκι, όπου λειτουργούν δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες και άλλοι δύο βρίσκονται υπό κατασκευή. Συνολικά, σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες, εκ των οποίων πλέον οι έξι έχουν ουσιαστικά περάσει στα χέρια της Ρωσίας.

Πόσους πυρηνικούς αντιδραστήρες έχει η Ουκρανία;-1

Τα τρία αυτά εργοστάσια δεν έχουν καταληφθεί μέχρι στιγμής από τις ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο εάν ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προχωρήσει με την εισβολή, τότε ενδέχεται να περιέλθουν στην κατοχή της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ αποδοκίμασαν την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων προς το μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ευρώπης. Η Μπέρμποκ συγκεκριμένα ζήτησε από τον πρόεδρο Πούτιν να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο: «Οι κανόνεες εφαρμόζουν σε όλους, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου και αυτό ισχύει ιδίως στο κομμάτι των πυρηνικών».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Πυρηνικός συναγερμός στην Ζαπορίζια – Έκκληση ηγετών για εκεχειρία

Το πολεμικό «μαξιλάρι» της Ρωσίας που μεγάλωνε επί δύο δεκαετίες

Ζαπορίζια όπως Τσέρνομπιλ; Οι ειδικοί απαντούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News