Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 15:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Η Ρωσία κινδυνεύει με μια κρίση όμοια της χρεοκοπίας του 1998

Ύφεση 7% το 2022

JP Morgan: Η Ρωσία κινδυνεύει με μια κρίση όμοια της χρεοκοπίας του 1998

Σε πορεία οικονομικής κατάρρευσης, αντίστοιχης ή και μεγαλύτερης σε σχέση μ’ αυτή της χρεοκοπίας του 1998 οδεύει η Ρωσία, όπως προειδοποιεί η JP Morgan. 

Ως συνέχεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και των κυρώσεων της Δύσης, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος σπεύδει να υποβαθμίσει τις προοπτικές της 11ης μεγαλύτερης οικονομία του πλανήτη και να εκπέμψει SOS. 

Συγκεκριμένα, περιμένει ύφεση της τάξης του 7% για το 2022, ένα ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από το 5,3% του 1998. 

Κύριος λόγος αυτής της συρρίκνωσης είναι οι κυρώσεις της Δύσης σε εμπόριο, οικονομία, ταξίδια, το πάγωμα των ξένων αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας και η αποκοπή ορισμένων τραπεζών από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ρωσία θα αναγκαστεί να επιβάλλει κεφαλαιακούς περιορισμούς, να διπλασιάσει τα επιτόκια και να προχωρήσει σε νέα έκτακτα μέτρα, τα οποία πληγώνουν την πορεία ανάπτυξης. 

«Οι κυρώσεις υπονομεύουν τους δύο πυλώνες σταθερότητας, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος και το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών» τονίζει η JP Morgan, σε σημερινή της ανάλυση. «Οι κυρώσεις θα αφήσουν το σημάδι τους στη ρωσική οικονομία, η οποία πορεύεται προς βαθιά ύφεση». 

Πάντως, αν και οι επενδυτές θεωρούν ότι ο αντίκτυπος της ρωσικής εισβολής θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα όσα έλαβαν χώρα το 1998, όταν η Ρωσία προχώρησε σε στάση πληρωμών, βραχυπρόθεσμα η υποτίμηση του νομίσματος θα αποδεχθεί μικρότερη, αυξάνοντας την ικανότητα του κράτους να αποφύγει μια χρεοκοπία.

Ιδίως, αν οι κυρώσεις δεν πλήξουν τον ενεργειακό τομέα. Άλλωστε, τα έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρέχουν μια σημαντική στήριξη στο νόμισμα, ενώ γεμίζουν τα ταμεία του Κρεμλίνου. 

Μακροπρόθεσμα όμως, η κατάσταση είναι πιο προβληματική. «Όσο περισσότερο διαρκέσουν οι κυρώσεις, τόσο πιο πιθανό είναι το σενάριο η Ρωσία να παραμείνει εκτός αγορών για τα επόμενα χρόνια». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης

Τι θα κάνει η Ευρώπη, αν η Ρωσία κόψει το αέριο

Χρηματιστήριο: Sell off σε τράπεζες και blue chips – Προς απώλειες 2 δισ. η αγορά

Αμπράμοβιτς: H «πτώση» του αυτοκράτορα ήταν προδιαγεγραμμένη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News