Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 15:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τοξικό» το ρωσικό πετρέλαιο – Αναζητούνται… τάνκερ για τη μεταφορά του

Έως και 3,5 εκατ. δολάρια το κόστος μεταφοράς

«Τοξικό» το ρωσικό πετρέλαιο – Αναζητούνται… τάνκερ για τη μεταφορά του

Το ρωσικό πετρέλαιο φαίνεται ότι έχει καταστεί «σχεδόν τοξικό» για τους ανθρώπους της αγοράς. Κι αυτό δεν αποτυπώνεται μόνο στην εκτίναξη της τιμής του αργού και του Brent σε επίπεδα κοντά στα 120 δολάρια ανά βαρέλι.  

Αντανακλάται και στο κόστος ενοικίασης ενός τάνκερ για τη μεταφορά του. 

Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Bloomberg, μια ρωσική εταιρεία χρειάζεται έως και 3,5 εκατ. δολάρια για να ναυλώσει ένα τάνκερ και να παραδώσει 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, κάνοντας το δρομολόγιο Μαύρη Θάλασσα – Ιταλία. Πρόκειται για ένα ταξίδι, το οποίο δεν ξεπερνάει σε διάρκεια τη μία εβδομάδα.  

Το εν λόγω κόστος, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον 300% σε σχέση με την περίοδο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Πώς εξηγείται αυτό το άλμα; 

Πέραν όλων των άλλων, αυτό που δυσκολεύει τους traders είναι να βρουν έναν πρόθυμο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα αναλάβει το ρίσκο και θα επιτρέψει στο πλοίο του να εισέλθει σε μια περιοχή (Μαύρη Θάλασσα), όπου την προηγούμενη εβδομάδα επλήγησαν από ρουκέτες τέσσερα εμπορικά πλοία, ως απόρροια των στρατιωτικών επιχειρήσεων. 

Ακόμη μία πρόκληση είναι η επιβολή κυρώσεων στον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Μέχρι στιγμής τα περιοριστικά μέτρα της Δύσης (με εξαίρεση τον Καναδά) δεν αγγίζουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Όμως, δεν αποκλείεται αυτό να αλλάξει, σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ως εκ τούτου, και μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, αρκετοί πλοιοκτήτες εμφανίζονται διστακτικοί στο να αναλάβουν τη μεταφορά ρωσικών βαρελιών. 

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι ρωσικές εταιρείες να δυσκολεύονται αισθητά να βρουν αγοραστές. Για παράδειγμα, η Surgutneftegas PJSC απέτυχε για τρίτη φορά να διαθέσει 6,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα Ουράλια Όρη. 

Πρόκειται, εν ολίγοις, για μια κατάσταση η οποία προσομοιάζει τις κυρώσεις και η οποία αναμφίβολα ανεβάζει σημαντικά το ενεργειακό κόστος σε όλη τη Δύση.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Και εάν ο πόλεμος συνεχιστεί το 2023; Η Oxford Economics μετρά τις ζημιές

Πληθωριστικός εφιάλτης στο 7%: Ενέργεια και σιτηρά βάζουν φωτιά στις τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News