Business & Finance Πέμπτη 3/03/2022, 16:19
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης εκπέμπει SOS

Γιατί το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης εκπέμπει SOS

SOS εκπέμπει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, καθώς το κύμα κυρώσεων της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας μπορεί να απειλήσει και την ολλανδική οικονομία. 

Το λιμάνι του Ρότερνταμ παραδοσιακά διαθέτει σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό εμπόριο, λειτουργώντας ως βασικό hub της ηπείρου.  

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι λιμενικές δραστηριότητες αποτελούν τον πλέον ευάλωτο τομέα της Ολλανδίας στην εν εξελίξει ρωσο-ουκρανική κρίση και τα επακόλουθα περιοριστικά μέτρα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg, η Ολλανδία θεωρείται η πιο έκθετη χώρα, καθώς οι Απευθείας Ξένες Επενδύσεις από τη Ρωσία υπερβαίνουν το 10% του ΑΕΠ. 

«Μια σταθερή παγκόσμια οικονομική τάξη είναι απαραίτητη για την Ολλανδία» σημειώνει ο  Ester Barendregt, επικεφαλής οικονομολόγος στη Rabobank. 

«Το λιμάνι του Ρότερνταμ μπορεί να πληγεί σημαντικά, εξαιτίας των επανα-εξαγωγών ρωσικών προϊόντων» τονίζει, από την πλευρά της, η Sandra Phlippen, αναλύτρια στη ABN Amro. Τι εννοεί;  

Από το ολλανδικό λιμάνι διακινούνται ρωσικά προϊόντα 62 εκατ. τόνων κάθε χρόνο, κάτι που αντιστοιχεί στο 15% της συνολικής διακίνησης. Ταυτόχρονα, το 10% των κοντέινερς που σταθμεύουν στο Ρότερνταμ συνδέεται άμεσα ή έμμεση με τη Ρωσία. 

Πρόκειται κυρίως για φρούτα, λαχανικά, λουλούδια, αλλά και διάφορα μέταλλα, όπως χάλυβας, χαλκός, νικέλιο και αλουμίνιο. 

Οι κυρώσεις της Δύσης θα μπορούσαν να επηρεάσουν όλα τα παραπάνω, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 30 δισ. ευρώ ετησίως, πλήττοντας αισθητά τις λιμενικές δραστηριότητες. 

Ας σημειωθεί ότι οι ρωσικές εταιρείες επιλέγουν το συγκεκριμένο λιμάνι ως hub και σταθμό μεταφόρτωσης, κυρίως για φορολογικούς λόγους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα «γεράκια» του Πούτιν που «τρέχουν» τον πόλεμο στην Ουκρανία

Oι 10 μύθοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο ηγέτης που νομίζαμε ότι ξέραμε καλά

Η ιστορία του Πούτιν με τον αρουραίο και τι μας μαθαίνει για την Ουκρανία

Πόσοι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία – Σε ποιες χώρες βρίσκουν καταφύγιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News