Business & Finance Κυριακή 27/02/2022, 14:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταϊβάν: Συμμόρφωση με τις διεθνείς κυρώσεις οι εταιρείες ημιαγωγών

Ταϊβάν: Συμμόρφωση με τις διεθνείς κυρώσεις οι εταιρείες ημιαγωγών

Τη συμμόρφωσή τους με τους κυβερνητικούς ελέγχους για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, δήλωσαν οι κατασκευάστριες εταιρείες ημιαγωγών της Ταϊβάν, σύμφωνα με ανακοίνωση σήμερα Κυριακή του υπουργείου Οικονομίας της ασιατικής χώρας, έλεγχοι οι οποίοι έχουν τεθεί σε εφαρμογή ως μέρος των κυρώσεων προς τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ταϊβάν, η οποία ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας την Παρασκευή, είναι μία από τις πιο σημαντικές χώρες στην αγορά των ημιαγωγών, καθώς στην ασιατική χώρα έχει την έδρα της η μεγαλύτερη κατασκευάστρια στον κόσμο βάσει συμβάσεων και η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία της Ασίας, η TSMC.

Το υπουργείο Οικονομίας δήλωσε ότι ακολουθεί τη Συμφωνία Wassenaar που υπογράφηκε το 1996 από 42 χώρες και αφορά τους ελέγχους στις εξαγωγές όπλων, αγαθών και τεχνολογιών διπλής χρήσης, προκειμένου να διεξάγει αυστηρούς ελέγχους στα προϊόντα που αποστέλλονται στη Ρωσία.

Η Ταϊβάν, η οποία διεκδικείται από την Κίνα ως δικό της έδαφος και επομένως αποκλείεται από τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες, δεν έχει υπογράψει τον Διακανονισμό του Wassenaar. Ωστόσο η κυβέρνηση θέλοντας να δείξει ότι είναι υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ακολουθεί τα μέτρα όπως οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών στη Βόρεια Κορέα για τις πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές της.

«Οι εγχώριοι κατασκευαστές ημιαγωγών έχουν επίσης δηλώσει ότι θα τηρήσουν τους νόμους και θα συνεργαστούν στενά με τα κυβερνητικά μέτρα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Την περασμένη εβδομάδα, η TSMC δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με όλους τους κανόνες για τις εξαγωγές. 

Οι εξαγωγές της Ταϊβάν στη Ρωσία είναι ελάχιστες και αναμένει ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία στην προμήθεια βασικών πρώτων υλών για ημιαγωγούς να είναι περιορισμένος, όπως δήλωσε χθες Σάββατο η κυβέρνηση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News