Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 14:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ στις πωλήσεις των ημιαγωγών το 2021 – Τα πολύτιμα τσιπ επέστρεψαν στην αγορά

Ρεκόρ στις πωλήσεις των ημιαγωγών το 2021 – Τα πολύτιμα τσιπ επέστρεψαν στην αγορά

Στο ιστορικό υψηλό του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων σκαρφάλωσαν οι παγκόσμιες πωλήσεις ημιαγωγών το 2021, καθώς οι εταιρείες έσπευσαν να προμηθευτούν τα δυσεύρετα – από την επέλαση του κορωνοϊού – μικροτσίπ, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή κάθε είδους ηλεκτρονικής συσκευής.

Σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών, οι πωλήσεις το 2021 αυξήθηκαν κατά 26,2% σε ετήσια βάση, φτάνοντας συνολικά στα 555,9 δισ. δολάρια. Επίσης, παραδόθηκαν 1,15 τρισεκατομμύρια ημιαγωγοί σε ολόκληρο τον κόσμο πέρυσι.

Εξηγώντας την εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης, John Neufer δήλωσε: «Το 2021, εν μέσω της τρέχουσας έλλειψης τσιπ, οι εταιρείες ημιαγωγών ενίσχυσαν σημαντικά την παραγωγή σε πρωτοφανή επίπεδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την συνεχώς υψηλή ζήτηση, με αποτέλεσμα το ρεκόρ στις πωλήσεις και στις μονάδες που παραδόθηκαν».

Επίσης, συνέχισε ο ίδιος: «Η ζήτηση για παραγωγή ημιαγωγών προβλέπεται πως θα αυξηθεί σημαντικά στα επόμενα χρόνια, καθώς τα τσιπ συνδέονται ακόμη περισσότερο με τις απαραίτητες τεχνολογίες του σήμερα και του αύριο».

Γιατί προβληματίζει η έλλειψη ημιαγωγών;

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως οι ημιαγωγοί είναι άκρως απαραίτητοι για την κατασκευή χιλιάδων προϊόντων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από smartphone, συσκευές για το σπίτι, υπολογιστές, αυτοκίνητα, εξοπλισμό για gaming και ιατρικό εξοπλισμό.

Με τις δυσκολίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που κατέστησαν δύσκολη αφενός την κατασκευή, αφετέρου την παράδοση των ημιαγωγών, οι τιμές των προϊόντων που απαιτούν τσιπ αυξήθηκε αισθητά μέσα στο 2020. Εξ ου και πολλές κυβερνήσεις έσπευσαν να εξασφαλίσουν προμήθεια των ημιαγωγών και επένδυσαν προκειμένου να καταστήσουν την παραγωγή εγχώρια.

Παρότι το 2021 υπήρξε μία μικρή αποσυμπίεση στη σχετική αγορά, τα προβλήματα συνεχίζονται. Μάλιστα, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο χορήγησης δεκάδων δισ. ευρώ για την κατασκευή μονάδων παραγωγής ημιαγωγών εντός της Ε.Ε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Παρουσίασε το σχέδιο για την παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη

ΗΠΑ: Πράσινο φως για παραγωγή ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος

Γερμανία: Το χαμένο deal των 4,35 δισ. – Εν αμφιβόλω η τεχνολογική στρατηγική

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News