Business & Finance Τρίτη 15/02/2022, 20:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο deal στους ημιαγωγούς – Η Intel εξαγοράζει την ισραηλινή Tower Semiconductor

Νέο deal στους ημιαγωγούς – Η Intel εξαγοράζει την ισραηλινή Tower Semiconductor

Έναντι περίπου 5,4 δισ. δολαρίων εξαγοράζει την ισραηλινή εταιρεία μικροτσίπ Tower Semiconductor η Intel, ως μέρος της στρατηγικής της για αποκέντρωση της παραγωγής ημιαγωγών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Intel, θα καταβάλει 53 δολάρια ανά μετοχή, ενώ η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intel, Pat Gelsinger, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο, η εταιρεία μπορεί να ανταγωνιστεί ευθέως με την TSMC, στην αγορά κατασκευής και προμήθειας ημιαγωγών για άλλες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Intel περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός των εργοστασίων της και η ανέγερση νέων. Στόχος είναι να ανακτήσει ηγετική θέση στην τεχνολογία των ημιαγωγών.

Με την εξαγορά της Tower, η Intel αποκτά αφενός το πελατολόγιό της, αφετέρου την τεχνογνωσία της. Η σχετική αγορά απαιτεί μακρά εμπειρία όσον αφορά τον χειρισμό διαφορετικών τύπων μικροτσιπ και σχεδίων. Η Intel απέτυχε παλαιότερα να επιτύχει αυτή την ποικιλομορφια, διότι δεν είχε δεσμευτεί αρκετά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Gelsinger. Μάλιστα, τα εργοστάσια της Intel παρήγαγαν ανέκαθεν μόνο τα δικά της σχέδια.

Την ποικιλομορφία αυτή αναμένεται να της προσφέρει η Tower, η οποία παράγει μία μεγάλη γκάμα ημιαγωγών για μεγάλους πελάτες. Η Tower ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1990 και απέκτησε την διαχείριση των εργοστασίων άλλων εταιρειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Intel, η εξαγορά της Tower είναι μόνο ένα μέρος του σχεδίου της. Η εταιρεία προχωρά ήδη στην ανέγερση νέου εργοστασίου στο Οχάιο το οποίο εκτιμάται πως θα κοστίσει έως και 20 δισ. δολάρια. Επίσης, σχεδιάζει την ανέγερση εργοστασίων και στην Ευρώπη.

Η παραγωγή της Intel βασίζεται πλέον σε μεγάλο βαθμό στην Ασία, εξ ου και ο Gelsinger προσπαθεί να διασφαλίσει κρατικές επιχορηγήσεις για ενίσχυση της παραγωγής στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. «Πρόκειται για έναν μεγάλο επενδυτικό κύκλο για εμάς ως εταιρείας. Είναι ο σωστός για την Intel – πρόκειται για έναν κύκλο ζωτικής σημασίας για την βιομηχανία μας και για το έθνος μας», είχε δηλώσει ο Gelsinger τον περασμένο μήνα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ στις πωλήσεις των ημιαγωγών το 2021 – Τα πολύτιμα τσιπ επέστρεψαν στην αγορά

Κομισιόν: Παρουσίασε το σχέδιο για την παραγωγή ημιαγωγών στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News