Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 23:15
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oυκρανική κρίση: Ο πληθωρισμός μπορεί να ανέβει, όμως δεν θα πλήξει την αμερικανική οικονομία

Oυκρανική κρίση: Ο πληθωρισμός μπορεί να ανέβει, όμως δεν θα πλήξει την αμερικανική οικονομία

Τρόφιμα και βενζίνη μπορεί να «δουν» τις τιμές τους να εκτοξεύονται σε νέα ύψη και τα προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας να γίνουν ακόμη πιο επίμονα. 

Όμως, η διένεξη Ρωσίας – Ουκρανίας δεν πρόκειται να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση, τουλάχιστον με βάση τις σημερινές συνθήκες. 

«Βλέπουμε τις τιμές πετρελαίου να ακολουθούν την ανιούσα και τις μετοχές να αντιδρούν αρνητικά σε όλο αυτό το σκηνικό. Βλέπουμε επίσης έναν ήπιο στασιμοπληθωρισμό να χτυπά την οικονομία. Είναι πολύ πιθανόν ο πληθωρισμός να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και η οικονομία να επιβραδυνθεί. Ομως, δεν θα είναι αρκετή η κατάσταση αυτή για να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Wells Fargo Τζέι Μπράισον. 

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι περισσότεροι οικονομολόγοι της Wall Street. 

Ωστόσο, σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι καταναλωτές είναι περισσότερες πιέσεις στις τιμές. Οι τιμές σιτηρών και ενέργειας άγγιξαν νέα υψηλά τις τελευταίες ημέρες. 

Η σπουδαιότητα των δύο χωρών, Ρωσίας και Ουκρανίας, ως εξαγωγείς και παραγωγοί αγροτικών προϊόντων και βασικών πρώτων υλών για την κατασκευή ημιαγωγών θα επιδεινώσει τις ελλείψεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας. Ομως, οι επιπτώσεις δεν αναμένεται να είναι μεγάλες για μία παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας. 

Καμια από τις δύο παραπάνω χώρες δεν αποτελεί τεράστια οικονομική δύναμη, παρά την αφθονία τους σε αγροτικά προϊόντα και τη στρατιωτική ισχύ της Μόσχας. 

Το ΑΕΠ της Ρωσίας είναι ελαφρώς μικρότερο από αυτό της πολιτείας της Νέας Υόρκης, ενώ της Ουκρανίας είναι αντίστοιχο του μεγέθους της Νεμπράσκα. Και οι δύο μαζί εκπροσωπούν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου και το 80% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιόσπορων, σύμφωνα με την Capital Economics. 

H Goldman Sachs εκτιμά ότι κάθε αύξηση των τιμών πετρελαίου κατά 10 δολάρια το βαρέλι ανεβάζει το βασικό πληθωρισμό, εξαιρουμένων των τιμών ειδών διατροφής και ενέργειας, κατά 0,035% και το δομικό πληθωρισμό κατά 0,2%, εξέλιξη που θα μπορούσε να πλήξει το αμερικανικό ΑΕΠ κατά 0,1%, την ώρα που η Αμερική συνεχίζει να κινείται με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1984. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News