Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάιμον: Τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς θα ξεπεραστούν χάρη στον καταναλωτή

Ντάιμον: Τα προβλήματα στην αλυσίδα προσφοράς θα ξεπεραστούν χάρη στον καταναλωτή

Tα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν προκληθεί από την πανδημία του κορωνοϊού αφήνουν βαριά τη σκιά τους πάνω στην ανάπτυξη της οικονομίας, όμως το πρόβλημα θα είναι παροδικό, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον. 

«Δεν θα πρέπει να το κάνω, όμως θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα υπάρχουν το επόμενο έτος. Αυτό που ζούμε είναι το χειρότερο μέρος. Πιστεύω τα συστήματα των αγορών να προσαρμοστούν ανάλογα», δήλωσε ο Ντάιμον, σε συνέδριο που οργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF). 

Η πανδημία αποκάλυψε πόσο αλληλοεξαρτώμενα είναι τα παγκόσμια συστήματα εφοδιασμού. Για παράδειγμα, η έλλειψη τσιπ ημιαγωγών έχει πλήξει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών ειδών. Η έλλειψη εργαζομένων είχε ως αποτέλεσμα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να καθυστερούν τη μεταφορά αγαθών στους εμπόρους λιανικής.

Ενώ ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι κάποια προβλήματα θα συνεχιστούν μέχρι το 2023, ο Ντάιμον εμφανίζεται πιο αισιόδοξος, εκφράζοντας την άποψη ότι η οικονομία είναι έτοιμη για ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Και αυτό, όπως είπε, χάρη στη δύναμη του καταναλωτή. 

«Λάβετε υπόψη ότι ο καταναλωτής αγοράζει άλλα πράγματα. Δεν μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητα, αλλά αγοράζουν πράγματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση σπιτιού. Δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αλλά ταξιδεύουν σε εσωτερικούς προορισμούς. Το επίπεδο δαπανών είναι πολύ υψηλό».

«Χάρη στη δύναμη του καταναλωτή, η οποία είναι εξαιρετική, ξοδεύουν 20% περισσότερο από ό, τι δαπανούσαν πριν από τον Covid. Και οι εταιρείες είναι σε εξαιρετική κατάσταση, μπορούν να συνεχίσουν να ξοδεύουν σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε ο Ντάιμον. 

Οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί απλώς να καθυστερήσουν την ανάκαμψη, δεν μπορούν όμως να την εκτροχιάσουν, κατέληξε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News