Business & Finance Τετάρτη 1/12/2021, 21:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπεζ Βιβλίo Fed: Γενικευμένη αύξηση των τιμών τον Οκτώβριο – Αυξήσεις μισθών

Μπεζ Βιβλίo Fed: Γενικευμένη αύξηση των τιμών τον Οκτώβριο – Αυξήσεις μισθών

Με μέτριο ρυθμό αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία τον Οκτώβριο με τις αυξήσεις των τιμών να έχουν γίνει αισθητές σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Υπήρξε επίσης γενικευμένη αύξηση του κόστους πρώτων υλών λόγω της μεγάλης ζήτησης, των προβλημάτων σε επίπεδο logistics και της στενότητας στην αγορά εργασίας. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από το Μπεζ Βιβλίο της Fed που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το βράδυ.

«Οι τιμές αυξήθηκαν με μέτριο έως ισχυρό ρυθμό, κάτι που έγινε ωστόσο εμφανές σε ολόκληρη την οικονομία. Καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις στο κόστος εισροών λόγω της ισχυρής ζήτησης για πρώτες ύλες, των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού και της ‘σφιχτής’ αγοράς εργασίας”, σημειώνει στην έκθεσή της για την οικονομία η Fed.

Η επίμονη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα έχει ήδη αναγκάσει τη Fed να αναλάβει δράση προκειμένου να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επισπεύσει κατά λίγους μήνες τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων λόγω της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, της επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και της σημαντικής βελτίωσης της αγοράς εργασίας, που δεν έχει όμως αντισταθμιστεί από την αύξηση της προσφοράς εργασίας.

Η Fed άρχισε να μειώνει τις αγορές ομολόγων της στις αρχές Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρώσει το tapering του προγράμματος αγορών ύψους 120 δισ.δολαρίων μηνιαίως έως τον επόμενο Ιούνιο. 

Στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC) στις 14-15 Δεκεμβρίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed αναμένεται να αυξήσουν τον ρυθμό μείωσης προκειμένου το πρόγραμμα να τερματιστεί νωρίτερα από τα μέσα Ιουνίου, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, ώστε να έχει χρόνο να προετοιμάσει το έδαφος για μια πιθανή άνοδο των επιτοκίων το επόμενο έτος, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Στο Μπεζ Βιβλίο αναφέρεται επίσης ότι πολλές από τις 12 περιφέρειες που εξετάζονται από την Fed ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν δυσκολίες ως προς την κάλυψη των θέσεων εργασίας, γεγονός που οδήγησε σε μισθολογικές αυξήσεις. Σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες καταγράφηκε αύξηση μισθών. 

Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 4,6% και οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής πιστεύουν ακράδαντα ότι αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας έχει 3 εκατ. λιγότερα άτομα σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. 

Ο ρυθμός αύξησης των μισθών δεν παρουσιάζει σημάδια ύφεσης, με τις επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο της βιομηχανίας να δυσκολεύονται να προσελκύσουν νέους εργαζομένους, οι οποίοι παραιτήθηκαν κατά «κύματα». Το φαινόμενο αυτό θεωρήθηκε ωστόσο σημάδι εμπιστοσύνης καθώς οι εργαζόμενοι φεύγουν από μία επιχείρηση όταν αισθάνονται σίγουροι για την ικανότητά τους να βρουν μία νέα θέση. 

Επίσης, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με μέτριο ρυθμό με τις προοπτικές να παραμένουν θετικές στις περισσότερες περιφέρειες, παρότι υπάρχει κάποιος βαθμός αβεβαιότητας για το εάν θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αλυσίδα προσφοράς και θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 
   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News