Business & Finance Παρασκευή 25/02/2022, 16:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oxford Economics: Τριπλό «χτύπημα» για την τουρκική οικονομία η ουκρανική κρίση

Oxford Economics: Τριπλό «χτύπημα» για την τουρκική οικονομία η ουκρανική κρίση

Τριπλό πλήγμα περιμένει για την τουρκική οικονομία η Oxford Economics, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις σε τουρισμό και ενεργειακό κόστος όπως και η  αναταραχή που σημειώνεται στις αγορές προκαλούν περαιτέρω πιέσεις στις τιμές και την οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας, τονίζει ο οίκος.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του, το κόστος της ουκρανικής κρίσης θα αφαιρέσει 0,4 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη της Τουρκίας, η οποία προβλεπόταν στο 2,5% για φέτος.

Oxford Economics: Τριπλό «χτύπημα» για την τουρκική οικονομία η ουκρανική κρίση-1

Η Oxford Economics εκτιμά ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα σημειωθεί στον τουρισμό, καθώς οι αφίξεις από τη Ρωσία αποτελούσαν το 19% του συνόλου το 2021 και εκείνες από την Ουκρανία το 8,3%, αποδεικνύοντας ότι η Τουρκία είναι ευάλωτη στο μέτωπο αυτό.

Η άνοδος στις τιμές της ενέργειας θα συμπιέσει ακόμα περισσότερα τα εισοδήματα των νοικοκυριών την ώρα που ο πληθωρισμός διαμορφώνεται ήδη στα υψηλά δύο δεκαετιών, σχεδόν στο 50%. Τώρα, η Oxford Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κορυφώσει στο 60%.

Οι αναλυτές, πάντως, δεν πιστεύουν ότι οι ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας προς την Τουρκία θα διαταραχθούν. Κάτι τέτοιο θα είχε περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Τουρκία, καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News