ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το χειρότερο σενάριο του πολέμου: Πετρέλαιο έως 140 δολ. και μεγάλη πτώση στις αγορές

Το χειρότερο σενάριο του πολέμου: Πετρέλαιο έως 140 δολ. και μεγάλη πτώση στις αγορές

Οι οικονομικές και χρηματιστηριακές επιπτώσεις ενός πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα εξαρτηθούν από τη σοβαρότητα της σύγκρουσης και από την απάντηση της Δύσης, εκτιμά η Capital Economics. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές «βλέπουν» περιορισμένες επιπτώσεις  για τις οικονομίες της Ευρώπης, οι οποίες θα είναι κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους. Στο χειρότερο πιθανό σενάριο, οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν στα 120-140 δολάρια ανά βαρέλι, υπολογίζει ο οίκος, ενώ τα περιθώρια πτώσης για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  θεωρούνται μεγάλα.

Σε αυτή τη φάση, αυτό που περιμένει η Capital Economics είναι τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας. Η μέχρι στιγμής απάντηση έχει υπάρξει συμβολική, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν να περιορίζεται στην απαγόρευση των αμερικανικών επενδύσεων, του εμπορίου και της χρηματοδότησης σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Σε ό,τι αφορά τις νέες κυρώσεις που θα ανακοινωθούν από ΗΠΑ και Ε.Ε. σήμερα, η Capital Economics εκτιμά ότι αυτές θα είναι ήπιες, καθώς στόχος των δυτικών κυβερνήσεων θα είναι να κρατήσουν τα πιο σοβαρά μέτρα προκειμένου να αποθαρρύνουν την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων πέραν του Ντονμπάς, στην υπόλοιπη Ουκρανία.

Πραγματικά, ανάμεσα στα μέτρα που οι Βρυξέλλες έχουν βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων, αυτό που μπορεί να έχει ευρύτερες χρηματοοικονομικές συνέπειες είναι και το πάγωμα της έκδοσης ομολόγων του ρωσικού δημοσίου και της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Η Βρετανία έχει στοχοποιήσει μέχρι στιγμής πέντε ρωσικές τράπεζες και τρεις εύπορους Ρώσους, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε το «πάγωμα» του αγωγού NordStream 2. 

Έτσι, η Capital Economics υπολογίζει ότι τα μέτρα που φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι θα αφαιρούσαν περίπου 1% από το ΑΕΠ της Ρωσίας, με το κόστος να ανεβαίνει στο 5% εάν επιβληθούν πιο αυστηρές κυρώσεις (π.χ. εάν μπλοκαριστεί η Ρωσία από το σύστημα πληρωμών SWIFT).

Οι επιπτώσεις για τις άλλες οικονομίες θα έρθουν μέσω τεσσάρων βασικών καναλιών: Του εμπορίου, της χρηματοοικονομικής έκθεσης, των επιπτώσεων στην εμπιστοσύνη και της επίδρασης στις τιμές των πρώτων υλών.

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωζώνη είναι πιο εκτεθειμένη από τις ΗΠΑ και τις άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, όμως ακόμα και εκεί, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μικρές, τονίζουν οι αναλυτές.

Ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες, η Γερμανία είναι εκείνη που έχει τους στενότερους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όμως η αγορά αυτή ευθύνεται μόλις για το 2% των γερμανικών εξαγωγών.

Οι χρηματοοικονομικοί δεσμοί έχουν περιοριστεί, καθώς οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μειώσει την έκθεσή τους στη Ρωσία σε πολύ χαμηλά επίπεδα, έπειτα από την κρίση της Κριμαίας το 2014.

Και ενώ ένα πλήγμα στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι πιθανό, η κρίση θα πρέπει να κλιμακωθεί σημαντικά για να έχει αυτό κάποια μετρήσιμη επίδραση στις οικονομίες.

Οι σοβαρότερες επιπτώσεις θα προέλθουν μέσω των τιμών των εμπορευμάτων, με την Capital Economics να προβλέπει ότι στο χειρότερο πιθανό σενάριο, η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί στα 120-140 δολάρια το βαρέλι, με τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται κι άλλο. Εάν αυτό συμβεί, ο πληθωρισμός στις ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος φέτος από το βασικό σενάριο, με την Ευρώπη να πλήττεται ιδιαιτέρως δυνατά.  

Σε κανονικές εποχές, οι κεντρικές τράπεζες θα έκαναν υπομονή εάν η άνοδος του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα υψηλού ενεργειακού κόστους. Όμως, με δεδομένο ότι οι τιμές καταναλωτή κυμαίνονται ήδη σε υψηλά επίπεδα, είναι πιθανό να ενισχύσουν τα επιχειρήματα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

Τα χρηματιστήρια

Σύμφωνα με την Capital Economics, τα κακά νέα έχουν ήδη ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές αγορές, αλλά όχι στις υπόλοιπες.

Στο μεγαλύτερο μέρος του, το τελευταίο sell off στα διεθνή χρηματιστήρια οφείλεται στην αυστηροποίηση της στάσης των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια πτώσης για τις διεθνείς αγορές (και ανόδου για τα ασφαλή καταφύγια, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ομολόγων), εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί», τονίζουν οι αναλυτές της Capital Economics. Και αυτό θα μπορούσε να δώσει τέλος στο μοτίβο των υπερ-αποδόσεων των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών.

Διαβάστε επίσης: 

Τι σημαίνει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις σε ένα μήνα, τρεις μήνες και ένα χρόνο

Η Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2 – Άλμα έως 13% στην τιμή φυσικού αερίου

Ρωσία: Τι περιλαμβάνει το πρώτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε.

Moody’s: Πόσο απειλείται η Ελλάδα από μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News