Business & Finance Παρασκευή 18/02/2022, 09:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Σε άνοδο επέστρεψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο  

Κίνα: Σε άνοδο επέστρεψαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο  

Με το «δεξί» εισήλθαν στο 2022 οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα, στη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, επιστρέφοντας σε ανοδική τροχιά μετά από οκτώ διαδοχικούς μήνες κατά τους οποίους υποχωρούσαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας (CAAM), οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον περασμένο Ιανουάριο ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 2,53 εκατ. οχήματα. Η αύξηση αυτή έρχεται σε ένα μήνα στον οποίο οι πωλήσεις νέων οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησαν κατά 0,6%, μια πτώση για επτά διαδοχικούς μήνες.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πωλήσεις νέων ενεργειακών οχημάτων (NEV) τον Ιανουάριο έφτασαν τις 431.000, με την ετήσια θετική μεταβολή να εκτινάσσεται κατά 135,8%

Παρά την αύξηση αυτή, οι πωλήσεις των NEVs, που περιλαμβάνουν τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία, τα υβριδικά οχήματα και τα οχήματα με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, μειώθηκαν κατά 18,6% σε μηνιαία βάση μετά την περικοπή των επιδοτήσεων για τα NEV από την κυβέρνηση κατά 30% από τον Ιανουάριο.

Για το λόγο αυτό οι πωλήσεις του Δεκεμβρίου ενισχύθηκαν σημαντικά καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν σε αυτά εν όψει των περικοπών των επιδοτήσεων τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Κουί Ντόνγκσου Cui Dongshu, γ.γ. του οργανισμού China Passenger Car Association (CPCA). Τον Δεκέμβριο πουλήθηκαν 518.000 NEV στην Κίνα, σημειώνοντας αύξηση 159,5% σε ετήσισα βάση.

Η Κίνα έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την προώθηση των NEVs ως μέρος των προσπαθειών για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θεωρώντας ότι ο κλάδος έχει ωριμάσει αρκετά ώστε να καθοδηγείται από τη ζήτηση και όχι από τις επιδοτήσεις.

Η παγκόσμια έλλειψη των ημιαγωγών,, έχει οδηγήσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο να μειώσουν ή να αναστείλουν την παραγωγή τους, ανεβάζοντας τις τιμές, κάτι που επιδράσει αρνητικά τις πωλήσεις.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News