Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

G20: Πληθωρισμός και γεωπολιτική απειλές για την παγκόσμια ανάκαμψη

G20: Πληθωρισμός και γεωπολιτική απειλές για την παγκόσμια ανάκαμψη

Oι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες του G20 θεωρούν τον πληθωρισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους απειλή για την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία κάθε άλλο παρά συγχρονισμένη είναι, εξαιτίας της ανισομερής πρόσβασης στα εμβόλια, αναφέρεται στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος από τη συνάντησή τους στην Τζακάρτα που ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή. 

Οι διαμορφωτές πολιτικής δεσμεύθηκαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας, προειδοποιώντας ωστόσο ότι τα περιθώρια για τις μελλοντικές πολιτικές είναι «περιορισμένα» και «όχι ίδια για όλους». 

«Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να καταστήσουμε πιο ανθεκτική την παγκόσμια αλυσίδα ανεφοδιασμού. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση για τον αντίκτυπο αυτών των προκλήσεων στις οικονομίες μας. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τους παγκόσμιους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από τις γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και τα μακροοικονομικά και χρηματοοικονομικά προβλήματα», ανέφεραν οι υπουργοί. 

Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος δεν κάνει ωστόσο σαφή αναφορά στην κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποτελεί μέλος του G20 και κορυφαίοι αξιωματούχοι στη συνάντηση απηύθυναν προειδοποίηση ότι οι εντάσεις στην Ουκρανία θα μπορούσαν να διακόψουν την ανάκαμψη και γι΄αυτό δεν είναι τώρα ώρα για συγκρούσεις. 
  
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, οι υπουργοί Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες, εξέλιξη που εν μέρει πυροδοτείται από τις διαταραχές στην αλυσίδα προσφοράς, στην υπερβολική ζήτηση και στην αύξηση των τιμών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας. «Οι κεντρικές τράπεζες θα δράσουν όπου είναι αναγκαία προκειμένου να διασφαλίσουν τη σταθερότητα τνω τιμών στο πλαίσιο των εντολών τους, παραμένοντας δεσμευμένες σε μία ξεκάθαρη επικοινωνιακή πολιτική όσον αφορά στις πολιτικές τους», αναφέρεται επίσης στο προσχέδιο. 
 
Επιπλέον, δεσμεύθηκαν να ακολουθήσουν καλά σχεδιασμένες και εξισορροπημένες στρατηγικές εξόδου από τα μέτρα στήριξης, αφού πρώτα τις επικοινωνήσουν σωστά στις αγορές.

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να υποστηρίξουν την έγκαιρη και προσιτή πρόσβαση στα εμβόλια κατά του Covid-19, στις θεραπείες, στις διαγνωστικές μεθόδους και άλλο ιατρικό εξοπλισμό προς τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν κάλεσε το G20 να στηρίξει τη σύσταση του προτεινόμενου ταμείου για επενδύσεις στο σύστημα υγείας ύψους 75 δισ.δολαρίων. 

    
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News