Business & Finance Παρασκευή 4/02/2022, 16:37
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς σχεδιάζεται η διαδρομή ενός αεροπλάνου; Γιατί δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται

Πώς σχεδιάζεται η διαδρομή ενός αεροπλάνου; Γιατί δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται

Εάν η δουλειά σας ήταν να σχεδιάσετε τις διαδρομές των αεροπλάνων ανά τον κόσμο, τότε τι ακριβώς θα κάνατε; 

Το πιο πιθανό είναι να χρησιμοποιούσατε το σημείο αφετηρίας και το σημείο τερματισμού και να τραβάγατε μια ευθεία γραμμή πάνω στον χάρτη, προκειμένου να βρείτε την πιο γρήγορη διαδρομή. 

Όμως, η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. 

An in-seat screen on an Air India flight.
* Nicolas Economou/NurPhotoGetty Images

Ο σχεδιασμός μιας αεροπορικής διαδρομής καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων, όπως ο καιρός, οι γεωπολιτικές σχέσεις, οι χρεώσεις των κρατών, το μήκος των αεροδιάδρομων κ.α. 

Επισήμως, οι πρώτες αεροπορικές διαδρομές σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του ‘20. Με τα χρόνια, όμως, και ενώ η αεροπορική κίνηση αυξανόταν, αυτή η δουλειά κατέστη ολοένα και πιο περίπλοκη. 

Πώς σχεδιάζεται η διαδρομή ενός αεροπλάνου; Γιατί δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται-1
* Potter and Potter Auctions/Gado/Archive Photos/Getty Images

Το κόστος αποτελεί τον Νο.1 παράγοντα καθορισμού της διαδρομής. Πόσο είναι η χρέωση της κάθε χώρας για τη χρήση του εναέριου χώρου της;  

Οι αεροπορικές, οπωσδήποτε, προτιμούν τις πιο φθηνές και τις λιγότερο ακριβές χώρες, προκειμένου να προσφέρουν μια πιο ανταγωνιστική τιμή στον πελάτη, αλλά και να εξοικονομούν χρήματα.

Ρόλο, όμως, διαδραματίζουν και οι γεωπολιτικές σχέσεις. Για λόγους ασφαλείας, οι εταιρείες αποφεύγουν εμπόλεμες ή επικίνδυνες περιοχές. Το ίδιο συμβαίνει και με τον εναέριο χώρο κρατών, τα οποία δεν διατηρούν και τις καλύτερες διπλωματικές σχέσεις με την «εθνικότητα» των αεροπορικών. 

Δηλαδή, σε μια ενδεχόμενη κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, οι αεροπορικές εταιρείες της μίας χώρας θα απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της άλλης. Και το αντίστροφο.

Τέλος, οι καιρικές συνθήκες, όπως οι ισχυροί άνεμοι, οι καταιγίδες και οι τυφώνες, επίσης διαμορφώνουν την τελική διαδρομή ενός δρομολογίου. Και μάλιστα, πολύ πιο συχνά από ό,τι πιστεύουμε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Σε ποιες πόλεις – χώρες δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε

Wi-fi στο αεροπλάνο: Τι δείχνει το crash test των χρεώσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News