ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Wi-fi στο αεροπλάνο: Τι δείχνει το crash test των χρεώσεων

Πόσο χρεώνουν την υπηρεσία επτά ξένοι αερομεταφορείς

Wi-fi στο αεροπλάνο: Τι δείχνει το crash test των χρεώσεων

Πρόσβαση σε ασύρματο διαδίκτυο (Wi-Fi) διαθέτουν, από χθες, οι επιβάτες της Aegean που ταξιδεύουν σε ένα από τα, κατάλληλα εξοπλισμένα, νέα αεροσκάφη της Airbus neo. Η υπηρεσία Aegean Wi-Fi onboard για περιήγηση στο ίντερνετ και πρόσβαση σε ψυχαγωγικό περιεχόμενο εν πτήσει μέσω της νέας πλατφόρμας της Aegean, κατέστη εφικτή λόγω των τεχνολογικών δυνατοτήτων που προσφέρει ο νέος στόλος των 46 αεροσκαφών Airbus 320 και 321neo. Οι επιβάτες της αεροπορικής έχουν στη διάθεσή τους τρεις επιλογές, δηλαδή «Free 10» για δωρεάν δοκιμαστική χρήση της υπηρεσίας για δέκα λεπτά,  «Text and surf» και «Stream».

Χρεώσεις

Το πακέτο «Text and surf», που κοστίζει 4 ευρώ και προσφέρεται δωρεάν στα μέλη της βαθμίδας Gold του προγράμματος Miles+Bonus με ταχύτητα έως 1,5 Mpbs επιτρέπει την περιήγηση στο διαδίκτυο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον έλεγχο των e-mail σε όλη την πτήση. Το «Stream», που κοστίζει 9 ευρώ και είναι δωρεάν για τους επιβάτες των θέσεων Business, είναι κατάλληλο για streaming μουσικής ή βίντεο διαθέτοντας ταχύτητες έως 15Mbps.

Οι χρεώσεις του ίντερνετ εν πτήσει της Aegean είναι ανταγωνιστικές, σε σύγκριση με άλλες αεροπορικές, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Ενδεικτικά:

– στην Air France είναι δωρεάν η χρήση εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, με τον γαλλικό αερομεταφορέα να χρεώνει κλιμακωτά -βάσει της απόστασης της διαδρομής- 3, 5 και 8 ευρώ μόνο για περιήγηση, ενώ το streaming κοστίζει 30 ευρώ.

– στη Swiss Air ο επιβάτης πληρώνει για 20 MB, 8,55 ευρώ, ποσό που αυξάνεται σε 56 ευρώ για τα 220 MB, με τους ταξιδιώτες πρώτης θέσης να έχουν στη διάθεσή τους δωρεάν 50MB

– στη Lufthansa το πακέτο για εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων (FlyNet Chat) κοστίζει επτά ευρώ, ενώ αυτά για περιορισμένο surfing – αποστολή email και γρηγορότερες ταχύτητες κοστίζουν 17 και 29 ευρώ αντίστοιχα και υπόκεινται σε περιορισμό κατανάλωσης δεδομένων.

– στη Vueling υπάρχουν τρία πακέτα. Αυτό για emails και μηνύματα σε όλη την πτήση κοστίζει από τρία ευρώ, ενώ η επιλογή, που περιλαμβάνει περιήγηση και streaming για μία ώρα χρεώνεται προς 6 ευρώ. Από τόσο ξεκινάει η τιμή του πακέτο για όλη την πτήση.

– στην KLM για πτήσεις στην Ευρώπη διατίθενται δωρεάν 30 λεπτά για την αποστολή μηνύματων, με τα πακέτα για surfing και streaming να κοστίζουν 8 και 12 ευρώ αντίστοιχα.

– στην Turkish Airlines οι επιβάτες business class -κάτοχοι miles & bonus Elite διαθέτουν απεριόριστο ίντερνετ, ενώ στους ταξιδιώτες business class προσφέρεται δωρεάν 1 GB. Για την οικονομική θέση, η χρέωση είναι κλιμακωτή, βάσει των MB, ξεκινώντας από 3 δολάρια (τα 20 MB) έως 25 δολ. (τα 500 MB).

– στην Emirates, βάσει της απόστασης της πτήσης, η χρέωση κυμαίνεται από 3 έως 6 δολάρια το πακέτο για χρήση μόνο εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, με το κόστος να κυμαίνεται από 10 έως 20 δολ. για Wi-Fi σε όλη την πτήση.

Διαβάστε επίσης: 

Ίντερνετ στις πτήσεις της προσφέρει η Aegean

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News