Business & Finance Τετάρτη 2/02/2022, 12:29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρωζώνη – Στο 5,5% στην Ελλάδα

Πληθωρισμός: Νέο ιστορικό υψηλό στην Ευρωζώνη – Στο 5,5% στην Ελλάδα

Σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο ξεκίνημα του 2022, επεκτείνοντας τον ανοδικό του κύκλο που έχει ανοίξει από πέρυσι, ένας κύκλος ο οποίος είναι άγνωστο πλέον πότε θα κλείσει. Αισθητή ήταν η άνοδος των τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, καθώς από το 4,4% τον Δεκέμβριο σκαρφάλωσαν στο 5,5% τον Ιανουάριο. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα έτρεξαν με ρυθμό 5,1%, από 5% τον Δεκέμβριο, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό ρεκόρ.

Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά υψηλότερο από το 4,4% που ανέμεναν οι αναλυτές και μετά τη νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού, πλέον καταρρίπτονται και οι τελευταίες προσδοκίες ότι το φαινόμενο θα είναι παρωδικό, όπως διατεινόταν τόσο καιρό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Οι τιμές της ενέργειας γι άλλον έναν μήνα ήταν εκείνες που τροφοδότησαν αυτή την ανοδική ορμή, καθώς ενισχύθηκαν κατά 28,6%, όταν τον Δεκέμβριο σημείωσαν άνοδο 25,9%.

Καμία άλλη κατηγορία προϊόντων δεν παρουσιάζει διψήφια μεταβολή και είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταβολή της επόμενης κατηγορίας πίσω από την ενέργεια των μη επεξεργασμένων τροφίμων, ανέρχεται σε 5,2% και κατά 3,1% σε επεξεργασμένα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών, των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός ανήλθε στο 2,9%. Ακόμη κι έτσι τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός παραμένουν υψηλότερα από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ του 2%.

Μετά τη νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού, αποκτάει ακόμη μεγαλύτερη σημασία η αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ και τι αποφάσεις θα πάρουν οι αξιωματούχοι της. 

Όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε μια διχογνωμία αναφορικά με το αν πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, ενόσω ο οι τιμές καταναλωτή ίπτανται. 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως και ο αντιπρόεδρος, Λουίς ντε Γκίντος είναι υπέρχαμοι της διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, ωστόσο πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά. 

Με την ανεργία στην Ευρωζώνη σε ιστορικό χαμηλό τον Δεκέμβριο στο 7% και τις αυξήσεις των μισθών υποτονικές, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ να μην προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των επιτοκίων.

Μεμονωμένα αναφορικά με τις χώρες, όπως προαναφέρθηκε στην Ελλάδα οι τιμές καταναλωτή ανέβηκαν στο 5,5%. Οι χώρες της Βαλτικής, Λιθουανία και Εσθονία παραμένουν «πρωταθλήτριες» με διψήφια ποσοστά 12,2% και 11,7% αντίστοιχα. Από τις μεγάλες οικονομίες, στη Γερμανία ο πληθωρισμός έπεσε στο 5,1%, από 5,7% τον Δεκέμβριο και στη Γαλλία στο 3,3%, από 3,4%. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ο πονοκέφαλος του πληθωρισμού: Νέα μέτρα στήριξης εάν χρειαστεί

Ο πονοκέφαλος του πληθωρισμού: Νέα μέτρα στήριξης εάν χρειαστεί

Πληθωρισμός: Πόσο κοστίζει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News