Business & Finance Τετάρτη 8/12/2021, 12:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Η υποχώρηση του πληθωρισμού θα καθυστερήσει 

Πολλοί αναλυτές έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους κάνοντας λόγο για υποχώρηση του πληθωρισμού προς τα τέλη του 2022

ΕΚΤ: Η υποχώρηση του πληθωρισμού θα καθυστερήσει 

Προειδοποιήσεις ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη θα καθυστερήσει σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις απέστειλε σήμερα Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διά στόματος του αντιπροέδρου της, αλλάζοντας με αυτό τον τρόπο τον τόνο των εκτιμήσεων της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με την υποχώρηση του φαινομένου της επιτάχυνσης των τιμών καταναλωτή. 

Η επίσημη θέση της ΕΚΤ είναι ότι ο πληθωρισμός και οι υψηλές πτήσεις που τον έφεραν στο ρεκόρ του 4,9% τον Νοέμβριο είναι ένα φαινόμενο παροδικό το οποίο θα αρχίσει να εξασθενεί από τις αρχές του επόμενου έτους για να φέρει τις τιμές καταναλωτή στον επίσημο στόχο της στο 2%. Ωστόσο στους διαδρόμους της Φρανκφούρτης ακούγονται όλο και συχνότερα φωνές που υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μην είναι εντέλει παροδικός και η ΕΚΤ θα πρέπει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να του ανακόψει την ταχύτητα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί στις αρχές του επόμενου έτους και κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου θα κατεβάσει ταχύτητα ακόμη περισσότερο συγκλίνοντας στο στόχο μας του 2%», τόνισε κατά τη διάρκεια συνόδου ο Λουίς ντε Γκίντος.«Πιθανόν η σύγκλιση προς το 2% να χρειαθεί περισσότερο χρόνο, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδύνει το 2022», προσέθεσε. 

Μετά το ρεκόρ του 4,9% τον Νοέμβριο, πολλοί αναλυτές αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους κάνοντας λόγο για υποχώρηση του πληθωρισμού προς τα τέλη του 2022.

Για άλλη μια φορά φρόντισε να υποβαθμίσει την άνοδο των τιμών, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ΕΚΤ ότι η άνοδος αυτή δεν έχει επιφέρει κάποια αλλαγή στους μισθούς. «Η αύξηση στους μισθούς αναμένεται να είναι μεγαλύτερη το 2022 σε σχέση με το 2021. Και θα πρέπει να δείξουμε μια σχετική ταπεινότητα με την εξέλιξη των μισθών όπως και με τη διαδικασία διαπραγματεύσεων», τόνισε. 

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που ταλανίζουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες, άλλα και τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, λέγοντας ότι μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, όμως και γι αυτές τις δυσμενείς συνθήκες πιστεύει ότι ο αντίκτυπός τους θα είναι περιορισμένος. «Δεν θεωρώ ότι αυτοί οι παράγοντες θα εκτροχιάσουν την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Οι παράγοντες που αφορούν την ανάπτυξη δείχνουν αρκετά ισχυροί μεσοπρόθεσμα», κατέληξε. 

Με τις εξελίξεις αυτές στην οικονομία της Ευρωζώνης η συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα στις 16 Δεκεμβρίου αποκτάει ιδιαίτερη σημασία, από τη στιγμή που η κεντρική τράπεζα καλείται να διαχειρισθεί ένα περιβάλλον με υψηλό πληθωρισμό κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρόνια που έχει δημιουργηθεί η Ευρωζώνη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Μόνιμος ή προσωρινός;

Eurogroup: Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η πορεία του πληθωρισμού

UBS: Τι θα πει για την Ελλάδα στις 16 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News