Business & Finance Παρασκευή 28/01/2022, 16:58
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «ατμομηχανή της Ευρώπης» πατάει φρένο φέτος και το 2023

Η «ατμομηχανή της Ευρώπης» πατάει φρένο φέτος και το 2023

Επί τα χείρω αναθεώρησε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2023 η γερμανική κυβέρνηση, με τις νές προβλέψεις να ανέρχονται στο 2,3% όπως ανακοίνωσε ο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Robert Habeck. Παράλληλα, χαμήλωσε τις προσδοκίες και για το 2022 στο 3,6% από 4,2% που ανέμενε τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Habeck ανακοίνωσε ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου ότι η οικονομία της χώρας θα αγγίξει τα επίπεδα προ πανδημίας το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε τους τρεις τελευταίους μήνες του 2021. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί, ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο ίδιο διάστημα, γεγονός που καταδεικνύει τις αποκλίνουσες πορείες των κορυφαίων οικονομιών της Γηραιάς Ηπείρου.

Η «ατμομηχανή της Ευρώπης», όπως αποκαλείται συχνά η Γερμανία, επέβαλε περιορισμούς λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων της Covid στην αρχή του φθινοπώρου, με αποτέλεσμα να πληγεί η κατανάλωση. Παράλληλα, η χώρα αντιμετώπιζε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ο συνδυασμός αυτός οδήγησε σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,7% το δ’ τρίμηνο του 2021.

Συνολικά, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της εθνικής στατιστικής αρχής της Γερμανίας, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,8% πέρυσι, με την κατανάλωση να υποχωρεί σημαντικά και τα κρατικά έξοδα να αυξάνονται. Συρρίκνωση σημειώθηκε και στον κατασκευαστικό κλάδο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πιστοποιητικό νόσησης Γερμανία: Ισχύς 6 μηνών για βουλευτές – 3 μηνών για πολίτες

DW: Ομοσπονδιακή Ευρώπη θέλει η Γερμανία του Σολτς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News