Business & Finance Τετάρτη 26/01/2022, 20:43
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πούτιν: Διχάζει η εισήγηση για κατάργηση των κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία

Κατά τον Ρώσο πρόεδρο, η Ρωσία έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα sτην αγορά κρυπτονομισμάτων

Πούτιν: Διχάζει η εισήγηση για κατάργηση των κρυπτονομισμάτων στη Ρωσία

Στην πρόταση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας για απαγόρευση της χρήσης και εξόρυξς κρυπτονομισμάτων παρενέβη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι η χώρα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα όσονο αφορά την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Ο Ρω΄σος πρόεδρος κάλεσε την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα κρυπτονομίσματα και να υποβάλουν σχετική έκθεση για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεών τους.

«Θα παρακαλούσα και την κυβέρνηση της Ρωσίας και την κεντρική τράπεζα, συζητώντας το θέμα να καταλήξουν σε μια κοινή άποψη και θα σας ζητούσα να κάνετε την συζήτηση αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά να ενημερώσετε για τα αποτελέσματα, στα οποία θα καταλήξετε κατά την πορεία της συζήτησης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Πούτιν επισήμανε ότι η ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και ότι ο ίδιος «γνωρίζει τις συζητήσεις που γίνονται επί του θέματος».

Ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα διατηρεί τη δική της θέση στο θέμα των κρυπτονομισμάτων, επέστησε παράλληλα την προσοχή στο ότι η Τράπεζα, «δεν στέκεται εμπόδιο στην τεχνολογικό πρόοδο, και καταβάλλει τις αναγκαίες προσπάθειες ώστε να εισάγει εξελιγμένες τεχνολογίες σ’ αυτόν τον τομέα δραστηριότητας».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η διαφορετική θέση που διατηρεί η κεντρική τράπεζα οφείλεται εν μέρει στους εμπειρογνώμονές της, οι οποίοι πιστεύουν ότι η διεύρυνση της δραστηριότητας αυτής ενέχει κινδύνους, ιδίως για τους πολίτες της χώρας, δεδομένων των μεγάλων διακυμάνσεων.

Ωστόσο όπως επισήμανε ο Ρώσος πρόεδρος, η Ρωσία στον τομέα αυτό έχει ορισμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ιδιαίτερα στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Αναφερόμενος μάλιστα στα πλεονεκτήματα είπε ότι «έχει υπόψιν του το πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας και τα καλά καταρτισμένα στελέχη που διαθέτει η χώρα» στον τομέα αυτό.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της χώρας εισηγήθηκε τον αποκλεισμό τόσο της χρήσης, όσο και της εξόρυξης των κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενη κινδύνους και απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ευημερία των πολιτών και τη νομισματική της πολιτική.
 
Η Ρωσία η οποία για χρόνια ερίζει κατά των κρυπτονομισμάτων, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, εν τέλει το 2020 τα συμπεριέλαβε σε ένα νομικό καθεστώς, ωστόσο δεν επέτρεψε τη χρήση τους σε πληρωμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι τρίτη χώρα στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και το Καζακστάν. 

Διαβάστε επίσης:

Τα κρυπτονομίσματα «χάνουν» την 3η μεγαλύτερη χώρα – ορυχείο

NFTs: Το επόμενο κεφάλαιο στα κρυπτονομίσματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News