Business & Finance Δευτέρα 24/01/2022, 15:54
ΑΓΟΡΕΣ

Sell off στο Χρηματιστήριο της Μόσχας – Βουτιά 7% υπό τον φόβο του πολέμου

Sell off στο Χρηματιστήριο της Μόσχας – Βουτιά 7% υπό τον φόβο του πολέμου

Ευρύ sell off καταγράφεται σήμερα στο Χρηματιστήριο της Μόσχας, καθώς οι επενδυτές θωρακίζουν τις θέσεις τους υπό τον φόβο μιας πολεμικής σύρραξης με την Ουκρανία. 

Ο κύριος δείκτης MOEX, συγκεκριμένα, υποχωρεί κατά περίπου 7%, έχοντας σωρευτικές απώλειες της τάξης του 15% από τις αρχές του 2022. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο δείκτης RTS, ο οποίος διολισθαίνει κατά 8,8% σήμερα και κατά 20% μέσα στο νέο έτος. 

Την ίδια ώρα, το ρούβλι σημειώνει πτώση κατά 1,5% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο και διαπραγματεύεται στα 78,53, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020.  

Τα ρωσικά assets, όπως είναι εύλογο, αντικατοπτρίζουν την έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 100.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία. 

Σε περίπτωση εισβολής, ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν απειλήσει τη Μόσχα με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, παρότι γνωρίζουν ότι το Κρεμλίνο μπορεί εύκολα να αξιοποιήσει το όπλο του φυσικού αερίου. 

Πέραν του στρατιωτικού παράγοντα, περαιτέρω ανησυχίες προκαλούνται κι από τη δεδομένη πρόθεση της Federal Reserve, της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, να αυξήσει τα επιτόκια -για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. 

Μια εξέλιξη, η οποία επηρεάζει περισσότερο τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, όπως της Ρωσίας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βαρυχειμωνιά στην ενέργεια – Άλμα σχεδόν 60% στην τιμή ρεύματος

Ευρώπη: Η ένταση στην Ουκρανία έφερε βαριές απώλειες στις μετοχές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News