Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 12:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Η βουτιά της λίρας οδήγησε σε υψηλό ρεκόρ το έλλειμμα τον Δεκέμβριο

Τουρκία: Η βουτιά της λίρας οδήγησε σε υψηλό ρεκόρ το έλλειμμα τον Δεκέμβριο

Οι έντονες πιέσεις που δέχθηκε η τουρκική λίρα στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου και ο πληθωρισμός που ανέβασε περαιτέρω ταχύτητα στο 36,1% τον Δεκέμβριο, δεν θα μπορούσε να μην αφήσουν το αποτύπωμά τους στην τουρκική οικονομία και στα δημοσιονομικά της Τουρκίας, η οποία είδε το έλλειμμά της να εκτινάσσεται σε επίπεδα ρεκόρ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της γείτονος, το έλλειμμα στις τρέχουσες συναλλαγές τον περασμένο μήνα εκτοξεύθηκε κατά 237,1% σε ετήσια βάση, για να διαμορφωθεί στα 145,7 δισ. τουρκικές λίρες (10,8 δισ. δολάρια) επίπεδο που συνιστά ρεκόρ σε μηνιαία βάση, φέρνοντας το έλλειμμα για το σύνολο της περυσινής χρονιάς στα 192,2 δισ. λίρες. 

Σε σχέση με το 2020, το έλλειμμα του Δεκεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 43,3 δισ. λίρες και στα 175,3 δισ. λίρες στους δώδεκα μήνες. 

Οι δαπάνες εξαιρουμένων των αποπληρωμών για τόκους διπλασιάσθηκαν σε 271,9 δισ. λίρες τον Δεκέμβριο. Η άνοδος οφείλεται στον δανεισμό που αυξήθηκε κατά 1.039% στις 60,3 δισ. λίρες και στις τρέχουσες μεταφορές που αυξήθηκαν κατά 92,8% στις 101,4 δισεκατομμύρια λίρες.

Το έλλειμμα ρεκόρ έρχεται μετά από πλεόνασμα που καταγράφηκε τον Νοέμβριο, σε μια περίοδο που συνήθως χαρακτηρίζεται από ισχυρά φορολογικά εισοδήματα. Οι κρατικοί φορείς τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα τον Δεκέμβριο για να εξαντλήσουν το επίδομά τους, ασκώντας επιπλέον πίεση στα οικονομικά.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 135,1 δισ. λίρες, υποδηλώνοντας ελαφρά αύξηση σε πραγματικούς όρους προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου στο 36,1%.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Πρόσω ολοταχώς για μονοψήφιο πληθωρισμό το 2023

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 50% θα εκτιναχθεί ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Tουρκία: Κίνδυνος δολαριοποίησης, καθώς μειώνονται τα συναλλαγματικά αποθέματα
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News