Business & Finance Σάββατο 15/01/2022, 16:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Πρόσω ολοταχώς για μονοψήφιο πληθωρισμό το 2023

Τούρκος ΥΠΟΙΚ: Πρόσω ολοταχώς για μονοψήφιο πληθωρισμό το 2023

Βουτιά σε μονοψήφια νούμερα θα κάνει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νουρεντίν Νεμπάτι, από το 36% που βρίσκεται σήμερα.

Ο Νεμπάτι μιλώντας στου επικεφαλής μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Κωνσταντινούπολη διαβεβαίωσε ότι η πτώση θα σημειωθεί πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα στα μέσα του 2023.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επιταχυνθεί η διαδικασία της μετατροπής των καταθέσεων που είναι σε ξένο νόμισμα σε τουρκικές λίρες.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μέχρι χθες το βράδυ πάνω από 131 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (9,69 δισ. δολάρια) είχαν κατατεθεί σε λογαριασμούς βάσει ενός κυβερνητικού μηχανισμού που προστατεύει τις καταθέσεις σε τουρκικές λίρες από την υποτίμηση των ξένων νομισμάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές του έτους, ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό 19 ετών. Αυτό οφείλεται ιδίως στην επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις μειώσεις επιτοκίων που βυθίζει τη λίρα.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε σημαντικά από το 21,31% του Νοεμβρίου, ενώ ξεπέρασε και τις προβλέψεις των αναλυτών που τον ήθελαν να διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο στο 27,36%. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο.

Η λίρα ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους αφότου ο Ερντογάν υποσχέθηκε να αποζημιώσει τους καταθέτες για τις ζημιές τους, όμως παραμένει κατά 31% ασθενέστερη από ό,τι ήταν στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ξεκίνησαν οι μειώσεις επιτοκίων. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Tουρκία: Κίνδυνος δολαριοποίησης, καθώς μειώνονται τα συναλλαγματικά αποθέματα

Τουρκία: Με τα κοσμήματα των πολιτών προσπαθεί να σώσει την οικονομία ο Ερντογάν

Τι φοβάται ο Ερντογάν;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News