Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η γεωπολιτική ωθεί σε άνοδο 2% τις τιμές

Πετρέλαιο: Η γεωπολιτική ωθεί σε άνοδο 2% τις τιμές

Oι περιορισμοί στην προσφορά και οι ανησυχίες για πιθανή σύρραξη της Ρωσίας στη γειτονική Ουκρανία ώθησαν σε άνοδο τις τιμές πετρελαίου για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, παρά τις φημολογίες ότι η Κίνα ετοιμάζεται να απελευθερώσει στρατηγικά αποθέματα αργού στην αγορά κατά το νέο Σεληνιακό Ετος. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 2% στα 86,15 δολάρια το βαρέλι, σε υψηλό δυόμισι μηνών, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κινήθηκε μία ανάσα από τα 84 δολάρια με άνοδο 2,2%. 

«Η εικόνα στην αγορά είναι ότι η παγκόσμια προσφορά έναντι της ζήτησης παραμένει υπερβολικά σφιχτή και αυτό στηρίζει τις τιμές», σημειώνει ο Φιλ Φλιν, αναλυτής της Price Futures Group. Ο εταίρος της AgainCapital Management, Τζον Κίλνταφ, επικαλείται και τον γεωπολιτικό παράγοντα, καθώς η κατάσταση παραμένει έκρυθμη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. 

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι το δολάριο, παρά τη σημερινή του σταθεροποίηση, σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια τεσσάρων μηνών. Ενα πιο εξασθενημένο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα πιο ελκυστικά στους επενδυτές που διακρατούν άλλα νομίσματα. 

Ορισμένες τράπεζες προβλέπουν ότι οι τιμές πετρελαίου μπορεί να φθάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι στη διάρκεια του τρέχοντος έτους με τη ζήτηση να αναμένεται να ξεπεράσει την προσφορά. Ο πρόεδρος της National Oil Corp. της Λιβύης θεωρεί ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την ανιούσα εκτός και εάν αλλάξουν τα θεμελιώδη της αγοράς και αυξηθούν οι παγκόσμιες επενδύσεις. 

Από την άλλη πλευρά, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ παραμένουν σε αδιέξοδο για την ανανέωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν του 2015, σύμφωνα με πηγή. Εάν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις στην Τεχεράνη, τότε το Ιράν θα αυξήσει τις εξαγωγές και θα αυξήσει την παγκόσμια προσφορά. 

Πηγές ανέφεραν επίσης ότι η Κίνα σχεδιάζει να απελευθερώσει στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου στη διάρκεια των εορτών του Νέου Σεληνιακού Έτους μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο συντονισμένου σχεδίου με τις ΗΠΑ και άλλες κορυφαίες καταναλώτριες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News